Salut aplicarà a les zones d'Eivissa afectades pel confinament les mateixes mesures que a Son Gotleu
Les noves restriccions es posaran en marxa a Sant Antoni de Portmany i a l'Eixample i el Viver, a Vila
PalmaLa consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha dictat aquest dimecres dues resolucions per confinar a partir de divendres a les 22 h les zones de salut bàsica de Sant Antoni de Portmany i l'Eixample i el Viver, a Vila, on s'aplicaran les mateixes restriccions que a Son Gotleu. Les noves mesures, que duraran 15 dies i l'objectiu de les quals és frenar la incidència del covid-19, limitaran la possibilitat d'entrar i sortir d'aquestes zones, i, malgrat que no es prohibeix sortir dels habitatges, Salut recomana que es faci al mínim possible.
Gómez s'ha reunit aquest mateix dimecres amb el president del Consell d'Eivissa, Vicente Marí; el batle de Sant Antoni, Marcos Serra; el batle de Vila, Rafael Ruiz, i la directora general de Turisme, Rosa Ana Murillo, per determinar com s'aplicaran les mesures, les quals s'acompanyaran d'un pla d'acció comunitària i l'increment de les proves PCR.
La consellera ha destacat que, a hores d'ara, Eivissa té "la incidència més elevada de les Balears", malgrat que les dades dels darrers set dies "estan millorant a les Illes". La consellera ha explicat que a la zona bàsica de Sant Antoni hi va haver "144 PCR positives per cada 100.000 habitants" entre els dies 6 i 13 de setembre, i que hi ha hagut "incidències acumulades a 14 dies superiors als 500 casos per cada 100.000 habitants". Gómez ha subratllat que "quan Alemanya va decidir restringir els viatges dels seus ciutadans a les Balears, la incidència acumulada era de 50".
Així mateix, la situació de Sant Antoni s'ha vist "agreujada pel brot de la residència de gent gran de Sa Serra", ha explicat Gómez, qui també ha detallat que 17 usuaris i 11 treballadors han donat positiu.
Pel que fa a Vila, la incidència acumulada del 6 al 13 de setembre va ser de "317 proves positives per cada 100.000 habitants", ha dit Gómez, mentre que la mitjana a Eivissa és de 185 casos. A més, el 14,86% de les proves PCR que s'han fet en aquest municipi han donat positiu, mentre que la mitjana a les Balears està al voltant del 10%.
Cribratge poblacional
Una de les iniciatives que durà a terme l'àrea de Salut d'Eivissa i Formentera serà un cribratge poblacional tant a Sant Antoni com a Vila durant aquesta setmana i la que ve –2.540 persones estan cridades a fer-se proves PCR. Un camió equipat amb material per a anàlisis i amb quatre professionals de la Creu Roja s'ubicarà als aparcaments de les piscines de Can Misses, a Vila, i Can Coix, a Sant Antoni, per agafar mostres.
El dispositiu estarà operatiu 12 hores cada dia, amb horari de 8 a 20 h (divendres serà de 8 a 14 h) i les mostres s'enviaran a Son Espases. La població objecte de l'estudi serà la compresa entre els 15 i els 40 anys, per ser el grup que acumula el major nombre d'asimptomàtics, segons ha assenyalat la Conselleria de Salut. També s'hi han inclòs cuidadors de gent gran i persones vulnerables.
Quant a les restriccions, la consellera ha indicat que un dels objectius és "reduir la mobilitat de les persones". "Demanam als residents d'aquestes zones que els seus desplaçaments siguin justificats, ja sigui per anar a fer feina, als serveis mèdics o per fer determinats tràmits, i que si poden sortir només una vegada, no ho facin quatre", ha dit Gómez, qui també ha recordat que la capacitat dels establiments comercials i de restauració es reduirà al 50% i que tancaran a les 22 h. A més, les reunions familiars i socials, siguin a un espai exterior o interiors, hauran de ser d'un màxim de cinc persones.
En resum, les principals mesures són les següents:
Desplaçaments personals
Es resitringeix l'entrada i sortida de les persones que viuen a les zones que ha delimitat el Govern, llevat dels desplaçaments per motius laborals o educatius, per cuidar persones majors o dependents, per anar al banc a fer algun tràmit administratiu inajornable o al metge. Aquests desplaçaments s'hauran de justificar adequadament. Els desplaçaments dins les àrees afectades sí que es permeten, encara que el Govern recomana sortir de casa al mínim possible.
Capacitat dels comerços
Els locals comercials no podran superar el 50% de la seva capacitat i hauran de tancar com a màxim a les 22 h. També hi haurà d'haver un horari d'atenció prioritària per a persones majors de 65 anys.
Reunions i trobades
Les reunions socials no podran superar les cinc persones si no són convivents. Aquesta prohibició inclou els casaments, els serveis religiosos –llevat de funerals i vetlles–, les celebracions i la pràctica esportiva.
Fires i festes populars
Es prohibeixen les fires, festes populars, revetles, sopars a la fresca i altres esdeveniments populars, ja siguin públics o privats.
Establiments de restauració
La capacitat de restaurants, bars i cafeteries es limitarà al 50%, tant en espais interiors com exteriors. L'ocupació màxima per taula o grup de taules serà de cinc persones. No es podrà consumir a la barra. Els negocis hauran de tancar a les 22 h com a màxim.
Acadèmies, autoescoles i centres de formació
Podran fer classe presencial sempre que no superin el 50% de la seva capacitat màxima. Les activitats es limitaran a grups de cinc persones com a màxim i s'haurà de respectar en tot moment la distància de seguretat.
Suspensió d'activitats
La resolució de Salut suspèn l'activitat dels gimnasos i centres esportius, i tanca els parcs, jardins i parcs infantils –excepte els que hagin cedit els ajuntaments a les escoles.
Les zones afectades
En el cas de la zona bàsica de Sant Antoni de Portmany les restriccions s'aplicaran a l'interior del perímetre format pels següents carrers:
- Carrer Ample fins a la confluència per rotonda amb el carrer de Ramon i Cajal.
- Carrer de Ramon i Cajal fins a la confluència a través de rotonda amb el carrer de Johann Sebastian Bach.
- Carrer de Johann Sebastian Bach fins a la confluència per rotonda amb l’avinguda d’Isidor Macabich.
- Avinguda d’Isidor Macabich fins a la confluència amb el carrer de Madrid.
- Carrer de Madrid fins a la confluència amb el carrer de Vara de Rei.
- Carrer de Vara de Rei fins a la confluència amb el carrer d’Alemanya.
- Carrer d’Alemanya fins a l’ enllaç amb el passeig de Ponent.
- Passeig de Ponent fins a l’enllaç amb el passeig de la Mar.
- Passeig de la Mar fins a la confluència amb el carrer Ample.
Pel que fa a les zones de l'Eixample i el Viver, les mesures es posaran en marxa a l'interior del perímetre format per:
- Avinguda de la Pau, des de la confluència amb l’avinguda d’Espanya fins a la confluència amb l’avinguda d’Ignasi Wallis.
- Avinguda d’Ignasi Wallis, des de la confluència amb l’avinguda de la Pau fins a la confluència amb l’avinguda d’Espanya.
- Avinguda d’Espanya, des de la confluència amb l’avinguda d’Ignasi Wallis fins a la confluència amb l’avinguda de la Pau.