Salut confirma un brot d'hepatitis A a Santa Eulària

Hi ha un total de 16 casos diagnosticats entre nins i adults al municipi

Un tub d’extracció de sang contagiada d’hepatitis A sobre els resultats d’una analítica.
ARA Balears
10/10/2024
2 min

La Conselleria de Salut ha detectat un brot d'hepatitis A a la localitat de Santa Eulària, a Eivissa, en què, de moment, hi hauria un total de 16 persones diagnosticades. Deu dels casos són adults joves i els sis restants, nins escolaritzats en una escola d'educació Infantil de la localitat i en els primers cursos d'educació Primària de col·legis del municipi. Tots els adults contagiats tindrien alguna mena de relació amb els menors afectats.

La direcció general de Salut Pública ja ha començat la vacunació dels alumnes de les aules afectades dels centres educatius, com també la dels adults que conviuen amb ells i del professorat sempre que totes aquestes persones no estiguessin vacunades anteriorment contra el virus, tal com marca el Protocol de Vigilància de l'Hepatitis A. Així, ja s'ha vacunat més d'una trentena de persones i en els pròxims dies es continuarà la vacunació dels contactes estrets.

Les primeres recerques apunten a una relació epidemiològica maternofilial en alguns dels casos i a una possible transmissió per contacte estret entre els menors afectats, ja que tots assistien o tenien vincles amb dos centres escolars del municipi. Aquestes possibles relacions epidemiològiques són comunes en tots els casos detectats fins al moment, tant en menors com en adults.

Després de les primeres notificacions, la direcció general de Salut Pública ha contactat amb els centres on s'han registrat els casos infantils perquè adoptin les mesures pertinents amb l'objectiu d'evitar la possibilitat de nous contagis, especialment entre les persones més vulnerables a l'hepatitis A.

Entre altres mesures, ha instat els centres a extremar les mesures higièniques, especialment en els banys i els menjadors. També ha instat els serveis de prevenció laboral de les escoles que facin valoracions individuals dels treballadors relacionats amb els casos.

Així mateix, s'ha enviat una alerta epidemiològica a tots els centres sanitaris d'Eivissa, tant públics com privats, perquè estiguin alerta i notifiquin amb urgència qualsevol nou diagnòstic. Aquesta alerta també s'ha traslladat als laboratoris de l'illa perquè notifiquin amb celeritat qualsevol cas que hagin diagnosticat des de principis d'any i a partir d'ara.

Què és l'hepatitis A?

L'hepatitis A és una malaltia aguda del fetge, causada per un virus RNA i generalment autolimitada que deixa immunització de per vida. Afecta amb més gravetat persones adultes o amb factors de risc, mentre que en els nins menors de sis anys la infecció sol ser asimptomàtica i només en un 10% apareix icterícia. En els nins de més edat i en adults, la infecció ve acompanyada d'icterícia en més del 70% dels casos. De vegades els menors poden presentar quadres atípics com diarrea, tos i artràlgies, entre altres.

La transmissió és de persona a persona per via fecal-oral. El període d'incubació és de 15 a 50 dies amb una mitjana de 28 dies. El període de màxima transmissibilitat és durant les dues setmanes prèvies a la icterícia.

stats