Societat20/01/2021

Salut ja ha detectat 16 casos de la variant britànica i preveu que es multiplicaran

Argimon admet que ja s'han trobat infeccions sense antecedents i que podria circular comunitàriament

M.o. / G.g.g.
i M.o. / G.g.g.

BarcelonaJa són 16 els casos de la variant del virus detectada al Regne Unit que s'han confirmat a Catalunya –fins ara en constaven només dos casos–, i el departament de Salut preveu que aquesta xifra anirà a més els pròxims dies. Així ho ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha apuntat que és la variant del virus que més preocupa perquè, tot i que no s'ha demostrat que causi casos de més gravetat, sí que té una transmissibilitat més alta.

El secretari també ha confirmat almenys 16 infeccions de la variant britànica del coronavirus i molts altres casos en estudi. Alguns ja no tenen antecedents epidemiològics, és a dir, són persones que no han viatjat ni són contactes de positius que ho hagin fet i, per tant, la nova soca es podria estar transmetent de forma comunitària. Argimon ha assenyalat que se'n buscaran "molt bé" els contactes estrets, amb "molta més cura, com si fos un brot complex". En aquest sentit ha reiterat la importància que totes les persones que donin positiu i els seus contactes facin l'aïllament i la quarantena de manera estricta, tant si es tracta de la nova variant com si no ho és.

Cargando
No hay anuncios

"La soca es troba en diferents països, nosaltres no serem una excepció", ha alertat, i ha afegit que la variant britànica s'anirà estenent per Catalunya. Hi ha risc, ha admès, que es faci predominant. Tot i que no es tractaria d'una mutació més mortal, sí que es transmet més i, com més ràpid es contagia, es produeixen més malalts greus. "Hi ha hagut més de 4.000 mutacions del virus. Algunes de les variants no tenen impacte rellevant, però la britànica és més transmissible", ha dit Argimon.

Davant d'aquest escenari, els quatre grans hospitals catalans (Vall d'Hebron, Clínic, Bellvitge i Germans Trias i Pujol) han elaborat un protocol conjunt per a la seqüenciació de mostres. "Dels 3.500 positius diaris que tenim n'agafarem aproximadament un 10% de mostres, la majoria aleatòries, per conèixer l'impacte d'aquesta variant", ha indicat. S'espera que entre un 6% i un 10% siguin susceptibles del monitoratge i que, d'aquests, un 60% se sotmetin a una seqüenciació total.