Societat21/03/2018

Salut, Educació i Serveis Socials actuaran contra la mutilació genital femenina

Hi ha unes 2.800 dones i 900 nines a Balears procedents de països africans on es fa aquesta pràctica

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaEl Govern de les Illes Balears posa en marxa un protocol de prevenció i actuació de la mutilació genital femenina que vol establir un marc comú de coordinació entre sanitat, educació i serveis socials. El document facilita que els professionals puguin actuar de manera coordinada i multidisciplinària contra aquesta pràctica reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de les nines i les dones. Segons dades de 2015, a les Illes Balears hi ha devers 2.800 dones i 900 nines i joves procedents de països africans on es practica la mutilació.

La mutilació genital femenina consisteix en l’ablació total o parcial dels òrgans genitals externs o qualsevol dany als genitals femenins causats per raons culturals o d’altres i no amb finalitats terapèutiques. Aquesta pràctica, segons la consellera de Salut, Patricia Gómez, pot tenir conseqüències greus immediates i també al llarg de la vida de la dona.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta feina conjunta s’explica perquè "si bé la detecció d’una dona amb mutilació o d’una nina en risc de patir-la es produeix sovint dins l’àmbit de la sanitat, el tractament s’ha de fer d’una manera interdisciplinària amb la participació de professionals de diferents àmbits, com ara serveis socials, mediació intercultural, educació social, justícia, organismes d’igualtat, policia i associacions civils".

El document –del qual Salut ja ha distribuït prop de 600 còpies entre centres de salut, hospitals, altres dispositius assistencials de les Illes Balears i diferents institucions i associacions– ha estat elaborat per la Coordinació de Salut i Gènere i recull informació diversa com ara la definició i la tipologia de la mutilació genital femenina, un estudi sobre l’abast d’aquesta pràctica en el món i els arguments amb els quals es perpetua; una explicació de la situació a les Illes Balears; pautes i circuits d’intervenció coordinada segons la situació de la nina o dona afectada o en risc, i també un apartat relacionat amb la cirurgia reparadora.