PalmaLa salut de la mar Mediterrània està íntimament lligada a la salut de la posidònia. La biodiversitat, la claredat de l’aigua i la prevenció de l’erosió de les platges depenen de la salut de les praderies d’aquesta planta marina al litoral. Durant aquesta setmana, el grup de recerca d’ecologia interdisciplinari de la UIB ha portat a terme un ‘test de salut’ a la posidònia d’Alcanada que determinarà en quin estat es troba.
Durant dos dies, dimecres i djous passat, el grup va instal·lar el seu laboratori arran de mar, davant la curiosa mirada dels banyistes que a l’estiu estiben la platja, per tal de desenvolupar un seguit d’experiments que permetran fixar l’estat de ‘salut’ de la praderia.
La tria d’Alcanada no va ser casual. L’existència de dades prèvies de l’estudi realitzat per Nona Agawin permetrà comparar-les i determinar si el progrés és positiu o si, per contra, la posidònia ha patit els efectes de la contaminació i de l’acció humana.
De totes maneres, tal com va apuntar Raquel Vaquer, una de les científiques que ha participat en la campanya, els experiments s’emmarquen en la tesi de Regino Martínez, titulada La modulació ambiental de la fixació de nitrogen en praderies de posidònia oceànica, qui realitza el màster d’Ecologia Marina de la UIB, dirigit per Biel Moyà. “Tot i que els experiments no són per determinar expressament la ‘salut’ de la posidònia, sí que ens serveixen per conèixer l’estat, a grans trets, de la posidònia”, va destacar.
“Volem saber com afecta la pluja i les partícules d’aire la qualitat de l’aigua i de la posidònia”, va assenyalar Vaquer.
Després de la campanya de prospecció, ara arriba el torn de l’anàlisi de les dades obtingudes. És un examen a la salut de la posidònia d’Alcanada, un examen a la salut de la base que sustenta la principal indústria del país: el turisme.