Patricia Gómez rebutja tancar els centres de salut l'horabaixa, una de les demandes dels metges
La consellera ha defensat la gestió de l'Atenció Primària després de les crítiques dels col·lectius mèdics
PalmaLa consellera de Salut, Patrícia Gómez, s'ha oposat rotundament a tancar els centres de salut de les Illes l'horabaixa, una de les mesures que demanen les agrupacions professionals mèdiques i sindicats per reduir la càrrega de feina de l'Atenció Primària. "El 2015 no estaven oberts i vàrem lluitar molt perquè s'obrissin. Ha estat un vot qualitatiu molt important d'accés de la població al sistema sanitari", ha defensat la responsable de l'àrea sanitària.
En aquesta línia, Gómez ha remarcat que mesures com aquesta "no s'haurien de plantejar" i ha remarcat que" hi ha molta població que no pot deixar la feina per anar al metge el dematí i necessita anar-hi horabaixa". "Per aquest motiu tenim més professionals i milloram les condicions retributives", ha afegit. Així mateix, ha avançat que, a partir de desembre, s'incorporaran 16 metges de família més, cosa que permetrà "abaixar el nombre de targetes assignades". La consellera s'ha obert a negociar altres mesures proposades pels metges de Primària i s'ha mostrat convençuda que es pot arribar a acords.
Reduir l'horari dels centres de salut és una de les propostes que les agrupacions professionals i els sindicats mèdics han remès a la consellera aquesta setmana. A la carta, demanen solucions urgents a la precarietat de l'Atenció Primària, perquè la situació és "insostenible i alarmant". Entre d'altres, els metges també demanen reduir el nombre de targetes sanitàries a la mitjana estatal (1.500 targetes per metge de família i 1.000 per pediatra com a màxim), tenir agendes tancades amb un màxim de 25 consultes per dia i un mínim de 10 minuts per pacient), tirar endavant una "desburocratització efectiva" i garantir la substitució de les baixes.
"La manca de professionals i un pressupost just per a l'Atenció Primària fan que en aquests moments les plantilles de professionals estiguin fent feina en condicions inadequades, que posen en compromís la seguretat dels pacients i provoquen un intens desgast en els treballadors", va denunciar dijous el president del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB), el psiquiatre Carles Recasens. Va alertar que està "en perill la qualitat assistencial a la ciutadania" i que els sanitaris pateixen un "gran malestar físic i emocional".