Cosmètica
Societat04/09/2022

Salut recomana comprovar les etiquetes dels productes cosmètics abans de comprar-los

D'acord amb l'informe Cosmetovigilancia 2021, l'any passat es varen registrar a l'Estat 64 notificacions relacionades amb 13 tipus de mercaderies

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLa Conselleria de Salut i Consum ha recomanat als consumidors, a través del Servei de Control de Medicaments i Productes Sanitaris, comprovar l'etiqueta dels productes cosmètics que comprin. L'objectiu és garantir la seguretat i la protecció de la salut, així com detectar i controlar possibles efectes adversos.

D'acord amb l'informe Cosmetovigilancia 2021, l'any passat es varen registrar a Espanya 64 notificacions relacionades amb 13 tipus de productes. D'aquestes notificacions, 24 varen ser greus i 40, no greus. La simptomatologia més habitual va ser la dermatitis. A més, la categoria amb més notificacions (amb un total de 24) va ser la de productes de cura personal. La segona categoria amb més notificacions (10) va ser la de la cura dels cabells, i la tercera (8), la de productes solars.

Cargando
No hay anuncios

A les Balears, l'any 2021 només es va notificar un incident, el qual va estar relacionat amb una pasta dentifrícia. L'incident es va comunicar a l'AEMPS, que és l'encarregada d'investigar aquests casos. Amb tot, l'etiquetatge correcte garanteix la traçabilitat dels productes i en facilita la retirada del mercat, si és necessari.

Per part seva, el Servei de Control de Medicaments i Productes Sanitaris ha recordat que els productes cosmètics estan regulats tant a escala europea com estatal i que, per ser comercialitzats, han de complir una sèrie de requisits. Entre aquests, destaca el fet que l'empresa que fabrica o importa el producte a Espanya ha de presentar una declaració responsable a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

Cargando
No hay anuncios

També es demana que l'empresa disposi d'una persona responsable a la Unió Europea que ha de figurar en l'etiquetatge, que els productes estiguin notificats al Portal de Notificació de Productes Cosmètics (CPNP) de l'AEMPS i que els productes estiguin etiquetats adequadament: n'ha de constar el nom, la raó social i l'adreça del responsable; el contingut nominal de l'envàs, en pes o volum; la data de caducitat o el símbol PAO (termini després d'obertura); les precaucions particulars d'ús; el número de lot de fabricació; la funció principal del producte (excepte si es desprèn de la presentació) i la llista d'ingredients.

D'altra banda, els cosmètics que es presenten a la venda sense envàs previ —que s'envasen en el lloc de venda a petició del comprador o s'envasen prèviament per a la venda immediata— han de disposar d'etiquetes o prospectes que continguin informació per al consumidor. Aquestes etiquetes s'han d'adherir als envasos dels productes cosmètics o acompanyar-los en el moment del lliurament.

Cargando
No hay anuncios

La Conselleria també ha recordat que els professionals sanitaris, els professionals que apliquen els cosmètics i els ciutadans tenen l'obligació de notificar qualsevol efecte no desitjat per conèixer-ne la naturalesa i freqüència, i poder prendre les mesures necessàries per protegir la salut i evitar que es torni a produir.