Salut troba el primer cas de la variant britànica de coronavirus a Menorca
Es tracta d'una dona que va arribar a l'illa des de Tenerife el 28 de gener i va donar negatiu en el test d'antígens que li varen fer a l'aeroport
PalmaLa variant britànica també ha arribat a Menorca. La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha informat aquest dimecres que s'ha detectat el primer cas d'aquesta mutació a l'illa i que estan "molt pendents de l'evolució", ha afirmat després del Consell Interterritorial amb el Ministeri i la resta de comunitats.
El laboratori de l'hospital Mateu Orfila ha remès avui dematí la mostra sospitosa a Son Espases, que ha confirmat el cas a través de la seqüenciació genòmica. Es tracta d'una dona que va arribar a l'illa des de Tenerife el 28 de gener i va donar negatiu en el test d'antígens que li varen fer a l'aeroport. En aquell moment era asimptomàtica. Els primers símptomes varen aparèixer el 6 de febrer i des de llavors es troba en aïllament domiciliari.
Dos dies abans havia estat en contacte amb una amiga menorquina que resideix a França i que havia vingut a passar el cap de setmana a l'illa amb una prova PCR negativa feta a Barcelona just un dia abans del viatge. Ella també ha començat a desenvolupar símptomes de la infecció.
Els equips UVAC de Menorca ja estan fent l'estudi de contactes d'aquestes dues persones per citar, no només els contactes estrets, sinó totes les persones que hi hagin estat exposades. En aquests moments, ja hi ha localitzades 23 persones per fer-los la PCR.
Gómez ha recordat que les proves diagnòstiques ràpides "no tenen una especificitat gaire alta en persones sense símptomes". Ha reiterat que "hem de continuar mantenint les mesures" perquè "el que tenim clar és que la transmissibilitat d'aquesta variant és superior en un 70%".
El Ministeri avala la desescalada lenta
Segons la consellera, el Ministeri ha vist amb bons ulls la decisió del Govern de fer una desescalada lenta. En aquest sentit, la consellera ha destacat que si bé la majoria d'indicadors epidemiològics evolucionen positivament, "estam preocupats per la pressió a les UCI, que continua sent elevada, del 37%".
Pel que fa a la vacunació, la cap de la Conselleria ha reiterat la petició de les Balears de vacunar juntament amb els grans dependents els cuidadors no professionals i no tan sols els professionals, com recull l'estratègia de Sanitat publicada avui. Amb tot, Gómez ha "agraït i felicitat el Ministeri per l'estratègia de vacunació".
Cal recordar que ahir va començar la campanya d'immunització al col·lectiu de dependents de grau 3 –unes 4.500 persones– i en dues setmanes es preveu haver administrat la primera dosi. A més, aquest matí han arribat les primeres 4.800 dosis de la vacuna d'AstraZeneca, amb què Salut vacunarà personal sanitari i sociosanitari de fins a 55 anys que encara no s'hagi immunitzat.