Salut veu més segura l'arribada de turistes alemanys que la mobilitat interna de les Illes
La consellera de Salut ha defensat que "probablement és més fàcil que hi hagi transmissió a la comunitat autònoma"
PalmaLa consellera de Salut i Consum de les Balears, Patricia Gómez, ha defensat aquest dimecres –amb relació a l'arribada de turistes alemanys– que "probablement és més fàcil que hi hagi transmissió entre la mateixa comunitat autònoma". Segons la consellera, hi ha factors de risc que no venen de fora: "Ens movem entre les illes, d'un punt a l'altre de la mateixa illa, hi ha celebracions familiars...". Per tot això, ha dit que des de Salut pensen que "aquesta mobilitat és menys segura que quan venen persones de fora amb una prova negativa que se circumscriuen al seu àmbit familiar".
En aquest sentit, Gómez ha declarat que "a poc a poc cal anar recuperant la mobilitat", preguntada sobre l'obertura al turisme estranger. "Ara bé, des de Salut sabem que la mobilitat té riscos", ha reconegut. La consellera no s'ha volgut posicionar al respecte i ha mantingut que "les fronteres internacionals són competències del govern de l'estat".
"El virus és aquí. No podem associar el virus a un territori determinat", ha apuntat la membre del Govern balear, que considera que "hem de procurar que quan vinguin les persones vinguin amb les màximes garanties de seguretat i que els empresaris tenguin clares les normes". Així, ha destacat que "se sol·liciten proves d'entrada a tots els països d'Europa amb una PCR negativa de 72 hores abans", mesura clau per mantenir la seguretat sanitària.
La consellera ha apuntat també que "els sectors turístics treballen per una reobertura segura i amplia a partir del mes de maig", però que si "la resta de l'any hi ha arribada de persones, s'ha de fer amb les màximes condicions de seguretat". Quant al fet que els illencs no es puguin reunir durant la Setmana Santa al mateix temps que arriben turistes, Gómez ha advertit que "s'ha de ser molt prudent", perquè hi ha "territoris que tenien una incidència molt baixa i que ara comencen a inscrementar".
Quarta onada i vacunació
"M'agradaria no haver de posar mesures i que tothom fos suficientment conscient de com ha de comportar-se i què ha de fer i què no sense haver-ho de dir", ha dit la consellera, la qual ha advertit que "el fet de permetre determinades mesures no vol dir que estiguin exemptes de risc". Sobre una possible quarta onada de coronavirus, ha informat que més aviat "els epidemiòlegs parlen de la no recuperació de la tercera", tot i que "si hi hagués un repunt de casos sí que estaríem en una quarta onada".
En resposta als mitjans de comunicació, la titular de Salut ha comunicat que preveuen "recuperar la vacunació en un temps prudent" si l'Agència Europea del Medicament fa una valoració positiva del vaccí d'AstraZeneca. En cas que sigui així, Gómez espera que el govern espanyol es posicioni a favor de continuar utilitzant-la.
La consellera també ha informat que gairebé la meitat dels docents ja han rebut la vacuna, "uns 12.800" en total, als quals s'ha adreçat per "donar tranquil·litat". Sobre això, ha indicat que "les complicacions que s'han vist són poc freqüents" i que "és molt pitjor transmetre la malaltia". Així mateix, ha apuntat que "una gran part dels [professors] que no s'han vacunat encara és perquè són majors de 55 anys".