Salut vol destinar deu milions d'euros a apujar el complement de productivitat per als sanitaris
El director general del Servei de Salut ha assegurat que encara estan negociant amb els sindicats
PalmaEl director general del Servei de Salut, Juli Fuster, ha afirmat aquest dimecres en la Comissió de Salut que es volen destinar deu milions d'euros a pagar el complement de productivitat per als sanitaris, una quantitat "molt superior a anys anteriors", ha assegurat. Fuster ha afegit que ara mateix la proposta es debat amb els sindicats i que es traslladarà a la Taula general de l'empleat públic perquè s'aprovi. La consellera de Salut, Patricia Gómez, ja es va referir a aquesta mesura aquest dimarts al Parlament, però no va concretar-ne la quantitat econòmica. Només va dir que l'increment seria "molt superior" als dos milions d'euros que el Partit Popular va voler incloure en els pressupostos del Govern.
Fuster ha comparegut davant la comissió a petició d'El Pi per explicar la situació de l'Atenció Primària de les Illes, però finalment s'han tractat molts d'altres temes sanitaris. Un ha estat la vacunació contra el covid-19. En aquest sentit, el director general ha explicat que, actualment, només reserven les dosis de Moderna, "perquè és el laboratori que més ens falla i no ens en refiam". Ha tornat a sortir la polèmica de la vacunació als càrrecs del Govern el primer dia de la campanya i Fuster ha reiterat que "ho tornaríem a fer i jo ho tornaria a autoritzar, perquè estam convençuts que va ser l'actuació correcta". "Es va fer davant la premsa i sense amagar-se de ningú", ha reblat.
Al llarg de la seva intervenció, el socialista ha repassat les polítiques bàsiques sanitàries que s'han implementat des del 2015. Ha defensat que llavors "la situació era molt complicada" i "s'ha treballat de valent per reforçar" el sistema sanitari. En aquesta línia, ha assegurat que el 2013 les Illes estaven a la coa de l'Estat en despesa sanitària per habitant –amb 1.500 euros per persona i any— i que ara "ja estam a la mitjana espanyola", amb 1.512 euros anuals per habitant.
D'altra banda, ha destacat la tasca de rastreig feta des de l'Atenció Primària: gairebé 30.000 casos positius i 130.000 contactes estrets rastrejats fins avui. D'aquests darrers, 3.162 han resultat positius. Malgrat la tensió del sistema sanitari, el director general ha defensat que la seva "impressió és que no han quedat patologies enrere", perquè "els serveis d'urgència han funcionat i s'han fet les intervencions quirúrgiques urgents i preferents".
L'oposició
Per part de l'oposició, la popular Tània Marí ha remarcat que durant la primera onada els professionals de la sanitat pública patien "desesperació perquè no tenien els mitjans necessaris per fer front al virus". A més, ha criticat que les Balears siguin l'única comunitat autònoma que no hagi pujat el 2% als funcionaris públics "en l'any més complicat i amb el pressupost més elevat de la història". Lina Pons, d'El Pi, ha demanat si "es dona un servei satisfactori" des d'Atenció Primària", perquè "ens fa la sensació que són moltes les patologies que han quedat enrere i no reben l'atenció mèdica que haurien de tenir".
El portaveu de Salut de Ciutadans, Juanma Gómez, s'ha referit a la vacunació dels càrrecs, i ha demanat al responsable del Servei de Salut que aclareixi si la substitució de l'aleshores coordinador de la campanya, Cares Villafáfila, ha estat un relleu o un cessament. En aquest punt, ha opinat que "hauria d'haver pres mesures més contundents", tenint en compte que "la comunitat autònoma té un nombre molt reduït de vacunes". A més, ha criticat la manca d'autocrítica.