Societat 15/07/2024

De salvar una cala a salvar les Illes

L’ecologisme i els moviments ciutadans han canviat l’enfocament de les mobilitzacions: de defensar territoris concrets han acabat per demanar la revisió de tot un model econòmic

3 min
La històrica manifestació va recórrer ahir el centre de Palma també per l’habitatge digne.

Any 2000

El gob llança ‘mallorca al límit’ 

Des de la seva fundació, l’any 1973, el GOB ha liderat l’ecologisme illenc. Durant molts d’anys, les seves mobilitzacions se centraren a protegir espais concrets de la voràgine constructiva. Però l’any 2000 el GOBva fer una passa més:‘Mallorca al límit’ ja plantejava una visió global de la sobreturistització. Allà naixeria un lema que ha perviscut:‘Qui estima Mallorca no la destrueix’.

Cartell de la manifestació

Estiu de 2017

Arran critica el model turístic amb confeti  

L’estiu de 2017 marcà un altre punt d’inflexió. El col·lectiu Arran protagonitzà una acció directa al passeig Marítim de Palma tirant confeti a alguns turistes que sopaven a un restaurant. La Fiscalia demanà 29 anys de presó per als participants i per a altres que ni tan sols hi eren. L’Audiència els va absoldre i renyà amb duresa policia i ministeri públic, recordant-los el dret de llibertat d’expressió.

Acció directa al passeig Marítim de Palma

Any 2018

Terraferida apunta al lloguer turístic  

L’organització Terraferida va posar l’ull en el lloguer turístic pel seu impacte sobre el consum de residus i la urbanització del camp per fer-hi xalets. “Del tsunami urbanitzador hem passat a un tsunami especulador que devora expectatives de vida: entre els anys 1955 i 2017 el nombre d’habitatges a les Illes Balears es va multiplicar per més de quatre”, va dir llavors l’entitat.

Mapa elaborat per Terraferida

Any 2023

Futuro vegetal enfoca la crítica al turisme de luxe  

Entre les accions ciutadanes que han anat incrementant el ritme els darrers anys, hi destaquen també les de l’entitat Futuro Vegetal, que s’han focalitzat en el turisme de luxe. L’any passat, alguns activistes es varen plantar dins la pista de l’aeroport d’Eivissa, que té un dels majors trànsits de jets del món. Critiquen l’elevat consum de recursos d’aquest model de turisme.

Acció de Futuro Vegetal a Eivissa

Estiu 2024

Accions al caló del moro i son macià 

La indignació ciutadana ha fet que, a més dels tradicionals moviments i plataformes, n’hagin nascut de noves de manera espontània. A través de les xarxes socials, ‘Ocupem les nostres platges’ va aconseguir omplir d’illencs el Caló del Moro per reivindicar la recuperació del plaer d’anar a la platja a l’estiu. ASon Macià, els veïns s’encararen als buguis.

Protesta al Caló del Moro

Any 2024

Menys turisme, més vida mobilitza la gent 

Mentre el col·lectiu el Banc del Temps de Sencelles passa a l’acció després que a les xarxes socials milers de persones demanassin una mobilització contra el model turístic, esperonejats per la manifestació canària, la plataforma ‘Menys turisme, més vida’ posa en marxa una gran manifestació a cada illa. A Mallorca serà dia 21 de juliol. 

Reunió de la plataforma ‘Menys turisme, més vida’
stats