Salvem Portocolom aconsegueix 300 firmes contra la construcció de nous hotels al barri antic
L'entitat denuncia els problemes de "saturació, manca d'aigua i especulació urbanística" del nucli costaner
PalmaLa plataforma Salvem Portocolom ha convocat aquest dissabte una concentració per demanar que es paralitzin les autoritzacions per construir hotels nous al barri antic. En aquest acte, s'han aconseguit 300 signatures a favor de sol·licitar a l'Ajuntament de Felanitx una modificació puntual del Pla General, acordat la legislatura passada i que hi permetrà la implantació de 15 nous hotels. El portaveu, Miquel Àngel Lobo, assegura que "s'han omplert tots els fulls disponibles per firmar" i que "hi ha hagut molta gent que ha quedat sense poder-ho fer".
Des de la plataforma han recordat que "Portocolom ja té més de 2.000 places hoteleres, juntament amb unes 1.500 de lloguer turístic i prop de 300 d'il·legals". Dins el municipi de Felanitx, asseguren, "el nombre de places turístiques legals ascendeix a 11.000 per 17.000 residents, és a dir, 0,62 per habitant".
A més, alerten dels problemes que pateix aquest nucli costaner, entre els quals es troben "la manca d'aigua, la mala gestió dels residus, l'especulació urbanística i un procés de turistització total". Tot i que no posen "cap problema al turisme", demanen "mesura" per evitar "posar en risc el poble mateix, els seus recursos i el benestar dels habitants".
Una plaça turística consumeix 3,4 vegades més aigua que una residencial
En el manifest llegit aquest dissabte pels membres de la plataforma, es demanen "On viurà la gent del poble, a la Cova Foradada?, si els turistes ocupen cada dia més cases". Les seves queixes vénen donades per dos projectes hotelers que estan en marxa, el Estoril i el Corso, a més d'altres promocions urbanístiques al voltant de la ronda i a Cala Marçal.
Aquestes iniciatives són vistes com a factors de risc en tant que "segons el mateix Consell, una plaça turística consumeix 3,5 vegades més aigua i 4 vegades més energia que una residencial", denuncia Salvem Portcolom. L'entitat assenyala que el Pla General de 1969, el més antic de les Illes, no ha estat modificat per cap equip de govern fins ara, precisament "per protegir més i millor les muntanyes, el litoral i l'entorn urbà".