Ciència i medi ambient
Societat06/06/2024

Salvem Portocolom alerta d'un gran abocament d'aigües de depuradora a Cala Marçal

Denuncien que suposa també un incompliment del Decret de protecció de la posidònia oceànica

ARA Balears

This browser does not support the video element.

PalmaSalvem Portocolom ha denunciat aquest dijous el trencament de l'emissari de la depuradora de Cala Marçal, de manera que l'aigua que hauria d'abocar-se a 1.200 metres de la costa és abocada de manera massiva dins la cala del mateix nom, situada al municipi de Felanitx. Bussejadors de l'entitat han comprovat i documentat el trencament total de l'emissari, després de la denúncia d'uns veïns que van alertar a l'entitat ecologista que veien "una surgència sospitosa" enmig de la boca de la cala, a menys de 100 metres de la riba i a uns 15 metres de profunditat.

Salvem Portocolom denúncia en un comunicat que per la fractura s'aboca el cent per cent de l'aigua depurada enmig de la boca de Cala Marçal. La plataforma ha agafat mostres d'aigua de l'abocament que ha enviat a analitzar a un laboratori i ha advertit que l'aigua surt a una temperatura alta, la qual cosa indica que prové de la depuradora, on l'aigua s'escalfa per accelerar-ne l'activitat biològica.

Cargando
No hay anuncios

A més de la contaminació, denuncien que aquest abocament també suposa un incompliment del Decret de protecció de la posidònia oceànica, per la qual cosa sol·licita al Govern que el revisi i repari urgentment i se'n plantegi la substitució. L'aigua que surt de la depuradora discorre per l'emissari, enterrat per davall de la platja de Cala Marçal i que apunta a 1.200 metres del litoral. La fractura de la conducció fa que tota l'aigua depurada del poble, on viuen prop de 6.000 persones, més tota la població flotant, estigui sent abocada en el litoral, "amb un greu impacte sobre el fons marí". Segons les dades públiques referents a juny de 2023, la depuradora abocava a la mar 1.192 metres cúbics diaris, una quantitat que descriuen com a molt important.

La plataforma exigeix al Govern que, una vegada reparada l'avaria, faci una avaluació de l'impacte que l'abocament ha tingut sobre les praderies de posidònia, tal com preveu el Decret de posidònia. També sol·licita a l'Ajuntament una revisió i auditoria a fons del clavegueram del poble, per evitar els abocaments en el port de Portocolom i les cales pròximes. L'entitat qüestiona si el sistema d'extracció, depuració i abocament d'aigua pot suportar "aquest nivell de massificació turística i residencial que viuen Portocolom i Mallorca".