Les mascaretes tornen a ser obligatòries al carrer

Catalunya desplega les restriccions més dures per l’elevada pressió als hospitals

Un jove posant-se la mascareta al carrer

Madrid / BarcelonaLes mascaretes tornaran a ser obligatòries al carrer arreu de l'Estat. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ho ha comunicat en la reunió telemàtica que ha mantingut amb els presidents autonòmics des del Senat. La mesura tindrà excepcions que es detallaran demà en un reial decret però tot i que Sánchez ja n'ha avançat algunes. Així, per exemple, la mascareta no serà obligatòria si s'està fent esport o si s'està en espais oberts com el camp i la platja amb el nucli de convivència.

El president espanyol també els ha anunciat que mobilitza les forces armades per accelerar el procés de vacunació i les terceres dosis. Sánchez ha detallat un pla que pretén que el 80% de la població de més de 60 anys estigui vacunada abans de final d'any. Per aconseguir-ho es mobilitzarà personal sanitari de l'exèrcit i es posaran a disposició de la vacunació els hospitals de la xarxa hospitalària militar.

Aquesta manera de fer del govern espanyol, que comunica unes decisions ja preses sense debat previ, ha causat malestar en el president, Pere Aragonès, i el lehendakari, Iñigo Urkullu. De fet tots dos li han traslladat que les mesures anunciades són "insuficients" i han reclamat, segons ha informat la Generalitat, mesures "més valentes, coordinades, i a tot l'Estat,". De fet, Aragonès ha mostrat la seva sorpresa per les poques mesures exposades pel president espanyol, ha demanat que s'apliquin restriccions a la resta de comunitats com s'està fent a Europa i ha deixat clar, fent servir una expressió usada per Sánchez a l'inici de la pandèmia, que "el virus no entén de territoris". "No es tracta del que passi a Barcelona o Madrid, sinó de tots els territoris", ha dit. Aragonès marca així una distància molt clara amb Sánchez i altres presidents autonòmics, com la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que es neguen a aprovar restriccions més fortes.

De fet, Ayuso s'ha manifestat després de la reunió en contra de l'obligatorietat de les mascaretes a l'exterior. Més contundent ha sigut el president de Vox, Santiago Abascal, que directament ha dit en un tuit que no complirà la norma i ha qualificat Sánchez d'"aprenent de tirà".

Escalada òmicron

L'obligatorietat de la mascareta a l'exterior és una mesura que només pot imposar el govern espanyol i que havia estat demanada per diferents comunitats autònomes davant l'escalada de casos per la variant òmicron.

La segona pota de l'anunci de Sánchez és un pla per augmentar els recursos del sistema de salut: es contractarà personal jubilat i prejubilat per augmentar els recursos i es facilitarà el tràmit per contractar professionals sanitaris de fora de la UE. A més, Sánchez ha explicat que es milloraran les condicions laborals del personal sanitari reduint la temporalitat per sota del 8%. Per finançar aquest pla es destinarà un total de 229 milions d'euros, que es transferiran gairebé del tot a les comunitats autònomes.

Una altra mesura anunciada és l'emissió d'autoritzacions temporals per permetre la venda en farmàcies de determinats tests d'antígens d'ús professional perquè estiguin a disposició de tota la població. A més, tal com ja s'havia anunciat, les persones contacte de positiu que estiguin vacunades amb la pauta completa no tindran l'obligació de fer quarantena, tot i que es recomana reduir al màxim els contactes socials. També es precisa que, segons el que va aprovar la Comissió Europea per al certificat covid, el període de validesa de la vacunació serà de nou mesos a partir de l'última dosi.

Segons el pla presentat per Sánchez, a més de tenir el 80% de la població de més de 60 anys amb la tercera dosi abans de final d'any, l'objectiu és que també ho estigui el 80% de la població de 50 a 59 anys la setmana del 24 de gener, el 80% de la de 40 a 49 anys la primera setmana de març, el 70% amb la primera dosi pediàtrica la setmana del 7 de febrer i el 70% amb la segona dosi pediàtrica la setmana del 19 d'abril.

Consell de ministres extraordinari

Per aprovar totes aquestes mesures, aquest dijous se celebrarà un consell de ministres extraordinari. A més, Sánchez s'ha compromès a dur a terme reunions periòdiques de la conferència de presidents mentre duri aquesta sisena onada. Comunitats com Cantàbria, Aragó, Madrid, Castella i Lleó o Extremadura s'han alineat amb el president català en la demanda de més recursos a l'Estat.

La decisió de reforçar el personal sanitari contrasta amb la decisió d'algunes comunitats autònomes, com ara Andalusia o Madrid, de reduir el personal sanitari quan es pensava que la pandèmia estava sota control. Segons les dades del ministeri de Sanitat, la incidència acumulada al conjunt de l'Estat és de 695, una xifra molt alarmant que s'ha enfilat en molt poc temps. Però, a més, hi ha moltes diferències per comunitats. La que la té més alta és Navarra, amb 1.488, mentre que Castella-la Manxa està en 340. La Comunitat de Madrid, que no ha implementat ni tan sols el certificat covid per a l'hostaleria, s'enfila fins als 809, mentre que Catalunya se situa una mica per sota de la mitjana, amb 662 (segons la Generalitat, que té dades més actualitzades, aquesta xifra ja és de 810).

stats