S'ensorra part del con principal del volcà de La Palma i augmenta l'activitat efusiva
Sánchez promet un pla de 206 milions per reconstruir l'illa
"No sabem encara en quin moment ens trobem, no sembla que estiguem a prop del final". Així ha resumit la incertesa sobre l'evolució del volcà de La Palma el president de Ies Illes Canàries, Ángel Víctor Torres, quan es compleixen 15 dies de l'inici de l'erupció del Cumbre Vieja. L'expulsió de lava des de diferents boques continua amb un front de lava que fa més de 1.000 metres d'amplada, i ja hi ha 413 hectàrees afectades, una seixantena més que no pas ahir.
Aquest vespre de diumenge el con principal del volcà ha patit un ensorrament parcial de la seva estructura alhora que s'ha incrementat l'activitat efusiva, amb l'emissió de lava fluida, segons ha informat l'Institut Vulcanològic de les Canàries. Surt nova lava i en més quantitat, fins al punt que la nova llengua ha arribat a fer 1.200 metres d'amplada en alguns punts. Això ha passat perquè el terreny per on circula presenta concavitats que actuen com a "vasos comunicants" i enxamplen el recorregut de la lava. Aquest dilluns el director tècnic del Pla de Prevenció de Risc Volcànic (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, ha explicat que aquest fenòmen entra dins de la pauta que segueixen les erupcions estrombolianes.
La nova colada de lava, sorgida divendres de dos nous focus d'emissió, s'ha unit a la primera que es va formar amb l'erupció i avança cap al mar. Ho fa en paral·lel a la que ja va tocar la costa la setmana passada i que va originar un delta de lava que a hores d'ara té 29,7 hectàrees de superfície. Segons Torres, la part positiva és que la nova lava està seguint la ruta de les anteriors colades i, per tant, no està engolint nous terrenys no afectats. Tot i així el president canari ha assegurat que l'activitat del volcà és "imprevisible" i que no es pot descartar que les noves llengües es desviïn cap a nous camins.
Els científics mantenen vigilada l'activitat de les noves llengües de lava de manera permanent, per detectar qualsevol canvi de direcció de les colades. El balanç de les destrosses és de 946 edificacions totalment arrasades, 128 més de malmeses o en risc i més de 30 quilòmetres de carreteres inutilitzables, segons les últimes dades del satèl·lit Copernicus. Aquest dilluns el satèl·lit no ha pogut oferir noves imatges encara de l'activitat del Cumbre Vieja, a causa del dens fum que ha emès el volcà en les últimes hores.
L'activitat efusiva del volcà en les últimes hores també ha fet augmentar les emissions de diòxid de sofre a l'atmòsfera i per precaució s'ha evacuat alguns dels científics que treballaven a la zona. Vaixells científics també mantenen sota lupa l'evolució del delta format per la lava que va caient al mar per mesurar els nivells de CO2 i d'àcid clorhídric a la zona.
L'Institut Geogràfic Nacional (IGN) també ha registrat un terratrèmol de magnitud 3,7 a Fuencaliente, a uns 11 quilòmetres de profunditat, el sisme de major intensitat de la quarentena que s'han registrat en les darreres hores. Morcuende ha volgut donar un missatge de tranquil·litat i ha explicat que els sismes a una profunditat tan gran no generen riscos per a la població. "No estem parlant de sismicitat superficial, que pugui donar lloc a altres fenòmens ni hem de témer, en principi cap nova boca com a conseqüència d'aquesta nova sismicitat", ha indicat Morcuende.
Sánchez promet un pla de 206 milions per reconstruir La Palma
Els plans per fer front a l'emergència a l'illa, on hi ha més de 5.500 habitants desallotjats –alguns dels quals s'han quedat sense casa– i centenars d'hectàrees de conreus afectades ja comencen a activar-se. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat ajudes per valor de 206 milions d'euros. De visita a La Palma aquest migdia ha dit que s'aprovaran en el pròxim consell de ministres de dimarts per la via d'un reial decret.
Els recursos serviran per refer infraestructures, impulsar l'ocupació i reactivar sectors com el turisme –"és un lloc segur que es pot visitar", ha insistit– així com per garantir el subministrament d'aigua i ajudar l'agricultura, un dels motors econòmics de La Palma que ha quedat força afectat.
De fet, la lava va trencar aquest dissabte l'última canonada que garantia el rec a centenars d'hectàrees de cultius de plàtans i el govern canari ha accelerat la compra de dues dessaladores per poder garantir el futur d'aquestes finques. En paral·lel, ha dit el president canari, l'Estat ha garantit l'enviament d'un vaixell cisterna amb 30.000 metres cúbics d'aigua per donar suport al regadiu de l'illa.
El paquet d'ajudes de 206 milions anunciats pel govern espanyol se sumen als primers 10 milions d'euros que destinarà a adquirir habitatges per poder reallotjar els que s'han quedat sense casa per l'erupció del Cumbre Vieja. El govern canari aportarà 10 milions més a aquest programa, ha dit Torres en una roda de premsa conjunta des de l'illa.
El president del Cabildo de La Palma, Mariano Hernández, ha insistit en el missatge de seguretat i tranquil·litat, animant els turistes a visitar l'illa. "La vida segueix en més del 90% del territori", ha destacat, per afegir: "Tracteu-nos amb normalitat".
Hernández ha reiterat als prop de 6.000 desallotjats per l'esclat del volcà que no estaran sols i que totes les administracions treballaran conjuntament per tornar-los la normalitat al més aviat possible.