Espècies invasores

Multa de 3.000 euros per a un viver d'Eivissa per vendre flora invasora

L'espècie 'Pennisetum villosum' o 'coa de moix' té un gran potencial colonitzador per la seva gran capacitat de dispersió i d'adaptació als ambients naturals

Pennisetum villosum o coa de moix.
ARA Balears
18/11/2024
2 min

PalmaSancions a vivers per vendre flora invasora. Es tracta de l'espècie Pennisetum villosum (coneguda popularment com a coa de moix) que té un gran potencial colonitzador per la seva gran capacitat de dispersió i d'adaptació als ambients naturals, ja que és capaç de tolerar situacions desfavorables i modificar les condicions ecològiques dels llocs que colonitza.

En concret, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, per mitjà de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, ha sancionat dos vivers, un situat a Eivissa i l'altre, en aquest cas el proveïdor, a Girona, per la venda de flora invasora. La multa és de 3.000 per a l'establiment d'Eivissa i de 4.000 euros, per al de la Península. La coa de moix està inclosa des de 2013 en el Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores. La possessió, el transport, el tràfic i el comerç d’aquesta espècie estan totalment prohibides a les Illes Balears.

Un altre exemplar de 'coa de moix'.

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha destacat que "les espècies invasores són una de les amenaces més greus per a la biodiversitat i la segona causa de desaparició d'espècies silvestres. A les Illes Balears, els seus impactes encara s'agreugen més a causa del caràcter insular i al fet que la biodiversitat autòctona està menys preparada per fer front a les noves amenaces".

En aquest sentit, les espècies invasores aprofiten la vulnerabilitat provocada per l'aïllament geogràfic per actuar com a agent competidor o depredador sobre les espècies autòctones, moltes de les quals estan catalogades com a protegides, amenaçades o endèmiques.

Gran potencial colonitzador

El cas de la gramínia Pennisetum villosum (i d'altres espècies d'aquest gènere) és especialment preocupant pel seu potencial colonitzador. Fa mates denses de fulles llargues i inflorescències de color blanc i cobertes de pèls, que poden formar grans extensions uniformes i substituir les comunitats vegetals pròpies. La Pennisetum villosum, nativa del nord d'Àfrica i Aràbia, va introduir-se a Espanya com a planta ornamental per a jardins, però en escapar d'aquests espais s'ha naturalitzat i mostra un gran potencial colonitzador per la volatilitat dels fruits i la robustesa dels rizomes.

Els problemes amb les espècies invasores a les Illes Balears s'han intensificat en els darrers anys a causa del comerç, la globalització, el turisme i el canvi climàtic. Per tot això, ha assenyalat Simonet, "és especialment necessari que les administracions competents continuem implementant mesures de conservació per a les espècies protegides i catalogades, i també mesures de control i d’erradicació de les espècies invasores".

Línia Verda

Cal recordar que la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha creat l'aplicació mòbil Línia Verda COFIB, una eina ciutadana que permet que qualsevol persona pugui comunicar a l'Administració la presència d'espècies invasores. D'aquesta manera, s'aconsegueix donar una resposta més ràpida als avisos de detecció que es reben.

stats