Sanitaris per la Llengua, menció especial del premi ARA Balears d'Acció Social

El jurat ha decidit fer un reconeixement especial als qui contribueixen a garantir el dret dels pacients a ser atesos en català en l'àmbit sanitari

Professionals llueixen el pin de Sanitaris per la Llengua.
ARA Balears
22/05/2024
2 min

PalmaA més d'entregar el premi d'Acció Social a la fundació Estel de Llevant per la tasca de quasi 30 anys d'acompanyament i suport a les persones que pateixen malalties mentals, el jurat dels premis ARA Balears 2024 han decidit atorgar també una menció especial amb la qual reconèixer el posicionament de Sanitaris per la Llengua en defensa del català tant en l'àmbit sanitari com en la societat en conjunt.

Des del jurat han destacat que "després de l'eliminació del requisit del català per a l'accés dels professionals a la sanitat pública, la feina que fa Sanitaris per la Llengua es considera una iniciativa d'acció social essencial per donar visibilitat als professionals de la salut que garanteixen el dret dels catalanoparlants a ser atesos en la seva llengua". "Amb una simple xapa damunt la bata, conviden els usuaris a no canviar la llengua, a parlar de la seva salut en català, i els donen la tranquil·litat de saber que tindran qui els parlarà també en català", ha remarcat el jurat. Amb tot, consideren que en una societat en la qual la llengua pròpia no és sovint la d'inici de les converses, la feina que fa Sanitaris per la Llengua és imprescindible i de gran valor.

Cal recordar que Sanitaris per la Llengua va néixer enguany amb l'objectiu de reivindicar l'ús normalitzat del català a la sanitat. Pocs mesos després de la seva creació ja disposa d'un miler de sanitaris inscrits. Ara, els membres de la plataforma duen uns pins identificatius que llueixen a les solapes de les bates o pijames i d'aquesta manera mostren als pacients que es poden dirigir a ells en la llengua pròpia de les Balears.

Des de la seva creació es van imposar una sèrie d'objectius que actualment continuen marcant el seu full de ruta. Frenar els atacs i la manca de presència del català a la sanitat i fer-ho prioritzant la comunicació en la llengua pròpia són premisses que s'han convertit, per a ells, en punts innegociables que haurien de garantir-se a tots els pacients de les Balears.

El català, al centre de la comunicació
  • El centre de la relació sanitari-pacient és la comunicació


    Que es pugui fer en la llengua pròpia és un dret i una necessitat del pacient.

  • Llengua materna

    Que el pacient s'expressi en el seu propi idioma és beneficiós per a una bona diagnosi. Tot patiment ha de poder ser en la llengua en què un viu, sent i pensa.

  • Drets lingüístics

    El sanitari ha de poder atendre el pacient en la seva llengua quan parla en una les dues llengües oficials de la nostra comunitat autònoma.


  • El pacient illenc catalanoparlant té tot el dret a ser atès en català

    Igual que tot altre ciutadà europeu en la llengua pròpia al seu lloc de naixement.

  • Als Sanitaris per la llengua ens importa exercir bé la nostra professió

    Defensam el dret dels pacients illencs a poder comunicar-se en tot moment en la llengua oficial que vulguin.

stats