Els sanitaris temen que la pressió a urgències superi la de l’estiu del 2019

Al març, els hospitals públics ja varen tenir tant volum de demanda com abans de la pandèmia, amb prop de 40.000 pacients atesos en un mes

L'entrada del servei d'urgències de l'hospital de Son Espases.
30/04/2022
3 min

PalmaTot apunta que la temporada turística tornarà a la normalitat a les Balears i que l’arribada de viatgers fins i tot pot superar els nivells del 2019, any que es va tancar amb un balanç de més de 16 milions de turistes. L’augment exponencial de població els mesos d’estiu tensa les urgències hospitalàries, que viuen moments d’especial saturació. Les previsions per a enguany fan esperar que la pressió en aquest servei serà, com a mínim, igual a la del 2019, però el col·lectiu sanitari tem que el volum d’assistència sigui fins i tot més alt. De fet, el març –les darreres dades comptabilitzades que té el Servei de Salut– els centres hospitalaris públics varen atendre 39.904 pacients a urgències, una xifra similar a la del 2019, quan va haver-hi 40.708 visites. L’arribada del covid-19, el 2020, va fer que davallassin gairebé a la meitat (25.168 visites) i l’any següent ja s’enfilaren fins a les 31.870.

“Tenim clar que hi haurà un increment important de les urgències; les previsions que tenim és que pràcticament segur superarem les dades d’activitat del 2019”, afirma el cap del Servei d’Urgències de l’hospital de Son Espases, Bernardí Comas. En aquest centre, l’any 2019 el pic més alt de demanda va ser a l’agost, amb 14.267 pacients. El mateix mes del 2020, el volum va caure a 10.749 usuaris, i el 2021 ja va pujar fins als 12.969. 

Un altre punt calent és Eivissa. Segons les dades de l’Àrea de Salut de les Pitiüses, les urgències es dupliquen de l’hivern a l’estiu. Per exemple, el gener del 2019 es varen atendre 3.822 persones (el mes amb menys afluència de pacients) i al juliol es va arribar a 6.295. L’any passat, el mateix mes ja es varen fregar les 6.000 persones ateses. “Aquest estiu serà molt dur, temem que el panorama sigui encara pitjor que el 2019”, adverteix el metge d’Urgències de l’hospital Mateu Orfila i delegat a Menorca del Sindicat Mèdic de les Balears (Simebal), Claudio Triay. Conta que l’impacte ja s’ha notat per Setmana Santa: “Vàrem tenir una gran afluència d’usuaris a urgències i hem viscut moments de saturació molt gran: de tenir pacients 7 i 8 hores esperant per ser atesos”, assegura.

En el cas del Mateu Orfila, Triay assenyala que durant la temporada la demanda s’incrementa “com a mínim un 50%”. I subratlla que “en aquestes dates mai havia vist les sales d’espera tan plenes, fins i tot més que l’època precovid”. “Estam recuperant tot el que no havíem pogut fer tot aquest temps”, afegeix. 

Davant aquesta situació, els hospitals preparen reforços per arribar a cobrir tota l’activitat assistencial. A Son Espases, Comas conta que contractaran més professionals mèdics i d’infermeria a partir de l’1 de juny, cosa que permetrà “que els professionals puguin gaudir d’un període de vacances perquè, després de dos anys de pandèmia, necessiten contractar”. 

Ara bé, els sindicats adverteixen que pràcticament només es poden cobrir les vacances del personal. “Un dels grans problemes és que no tenim prou professionals. Ara mateix les borses d’infermeres ja estan buides, ens fa por què passarà amb l’augment de la població, com ho cobrirem”, planteja la infermera i delegada del Sindicat d’Infermeria SATSE, Elina Vijande. Assegura que hi ha reforços, “però el problema és que no arriben a cobrir ni les baixes per vacances, i ho assumeixen els professionals de la unitat”. A tot això, explica que s’hi suma l’augment d’activitat quirúrgica –que es cobreix amb hores extra– per davallar les llistes d’espera.

D’altra banda, Triay hi afegeix l’impacte d’una possible remuntada d’ingressos per covid: “Estam en una incidència absolutament fictícia, perquè només miram una part de la població, però la realitat és que estam començant a tenir un increment important d’infecció en adults i joves que generen demanda”. En aquest sentit, Comas opina que “pot ser que hi hagi un creixement, però serà de casos lleus, no greus”.

Diferents tipologies

Les patologies que s’atenen als serveis d’urgències canvien dels mesos d’hivern a la temporada. Segons Comas, a l’estiu solen ser més lleus, exceptuant els accidents de trànsit. La gran diferència és que “augmenten exponencialment els quadres d’intoxicació per alcohol i altres tipus de substàncies”. I també altres visites freqüents són els traumatismes, les cremades de sol, cops de calor, picades d’insectes o grumers i quadres d’ofegament.

stats