Coronavirus
Societat17/03/2021

Sanitat investiga si la mort d'una dona per un ictus a Marbella pot tenir algun tipus de relació amb la vacuna d'AstraZeneca

Els tres casos de trombosi en estudi presenten una disminució de plaquetes en sang

BarcelonaEspanya investiga tres notificacions de possibles casos de reaccions adverses a la vacuna d'AstraZeneca. Un d'ells, el d'una dona de 43 anys professora a Marbella que ha mort després de patir un ictus isquèmic. L'altre és una persona amb trombosi venosa abdominal. Tots dos s'havien vacunat els últims 16 dies però per ara res indica que les patologies siguin efectes adversos provocats per la vacuna. Aquests dos casos notificats al Sistema Espanyol de Farmacovigilància se sumen al que va identificar-se dilluns, entre un total de 975.661 persones vacunades a tot l'Estat amb la vacuna anglo-sueca. "Es tracta de tres casos d'esdeveniments trombòtics que per si sols, tot i que infreqüents, poden passar en la població general", diu la nota de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). Però un dels aspectes que més està preocupant l'Agència és que els tres casos de trombosi en estudi s'associen a una disminució del nombre de plaquetes en sang. "Aquest fet pot suggerir una activació anormal del sistema de coagulació que s'associaria a aquesta formació de coàguls en localitzacions que no són les més habituals", continua el comunicat.

El Sistema Espanyol de Farmacovigilància està estudiant a fons els tres casos, un dels quals correspon a la d'una dona que va rebre la vacuna d'AstraZeneca el 3 de març, segons l'agència Efe, i que no presentava patologies prèvies. La dona va desplaçar-se a urgències amb símptomes de cefalees i malestar general, i al cap d'uns dies va tornar a l'hospital per fer-s'hi un TAC. L'endemà es va repetir la prova i se li va detectar una hemorràgia massiva que es va intentar drenar en una operació en la qual es va descobrir un edema. Finalment, però, va morir ahir dimarts. Dels altres dos casos no han transcendit detalls.

Cargando
No hay anuncios

Poc després d'informar de les últimes informacions remeses al servei de Farmacovigilància, el ministeri de Sanitat ha afirmat que "no s'ha de realitzar cap seguiment específic" a les persones que hagin rebut la vacuna de AstraZeneca i tampoc veu necessari prendre cap mesura ni tractament preventiu, com ara prendre anticoagulants si s'han posat la dosi en els últims 14 dies. L'Agència espanyola, conjuntament amb l'Agència Europea del Medicament (EMA), està analitzant els diferents casos que han sorgit arreu d'Europa i recollint més informació per discernir si es deu a una coincidència temporal amb la vacunació o si realment la injecció ha causat la mort de la dona. Està previst que l'EMA es pronunciï aquest dijous sobre si és recomanable mantenir l'administració de la vacuna d'AstraZeneca o no.

Cargando
No hay anuncios

De recomanar l'EMA mantenir la vacunació, el ministeri de Sanitat convocarà immediatament un consell interterritorial de Salut per decidir si reprèn la campanya. La titular de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat aquest dimecres que l'aposta del seu departament és seguir estrictament el que digui l'EMA, i si creu que cal mantenir la vacunació, defensaran això davant de les comunitats autònomes. En aquest sentit, ha fet de nou una crida a la tranquil·litat per confiar en la campanya de vacunació contra el coronavirus.

Tot indica que les persones que ja s'han vacunat amb la primera dosi d'AstraZeneca "poden estar tranquil·les", segons explica a l'ARA la investigadora del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Sonia Zuñiga. La viròloga aclareix que els casos sospitosos d'haver patit efectes adversos són "molts molt pocs" i que la paralització de la vacunació amb el preparat anglosuec s'ha fet com a mesura de prudència, a causa dels pocs casos de trombosi observats en alguns països. "Això és un indici que el sistema de farmacovigilància funciona: s'observa un efecte advers no documentat, es reporta, i s'avalua", insisteix.

Cargando
No hay anuncios

Salut confia en el dictamen de l'EMA

La directora de l'EMA, Emer Cooke, va comparèixer en roda de premsa dimarts per calmar les aigües i enviar un missatge de confiança a la ciutadania. Segons Cooke, "una situació com aquesta no és inesperada". Si es constata que les vacunes han causat les trombosis, l’EMA haurà de valorar si els beneficis superen els riscos; és a dir, si la freqüència és tan baixa com per avalar-ne l'ús per immunitzar contra el covid.

Cargando
No hay anuncios

A Catalunya, el departament de Salut insisteix que els beneficis de la vacunació amb AstraZeneca superen els possibles riscos i efectes adversos que pugui generar. “S’han posat 17 milions de dosis d’AstraZeneca, 6 milions a la Unió Europea i 11 al Regne Unit, i s’han observat 14 esdeveniments adversos, 11 i 3 respectivament”, va explicar dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Ara, aquest nombre de casos adversos ha pujat una mica, però continua representant una xifra molt baixa respecte a totes les dosis administrades. També la consellera de Salut, Alba Vergés, ha emfatitzat que la investigació de l'EMA és "una mostra més de seguretat". "Cal que s'investigui? Evidentment que sí, cas a cas. El fet que funcioni el sistema de farmacovigilància és la primera mostra de confiança que volem donar a la ciutadania", ha remarcat.

Cargando
No hay anuncios

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) també recorda que "els esdeveniments tromboembòlics [els causants de l'alarma] ocorren amb freqüència. El tromboembolisme venós és la tercera malaltia cardiovascular més freqüent a nivell mundial". I afegeix que "en campanyes de vacunació extenses és rutinari que els països indiquin possibles esdeveniments adversos després de la vacunació", però que "això no significa necessàriament que els esdeveniments estiguin relacionats amb la vacunació en si".