Sanitat va impedir que Menorca passàs abans a la fase 1 per manca de capacitat assistencial

En el cas d'Eivissa, la Direcció General de Salut Pública va considerar que l'evolució de la malaltia era pitjor que a les altres illes

L'Hospital Mateu Orfila, a Menorca
Maria Llull
26/05/2020
2 min

PalmaEl Ministeri de Sanitat va publicar dilluns els informes de les comunitats autònomes per passar a la fase 1 de la desescalada. En el cas de les Balears, n'hi ha dos. El primer data del 2 de maig i justifica que Menorca i Eivissa no poguessin passar a la fase 1, a diferència de Formentera. En el cas de Menorca, el document, signat per la directora general de Salut Pública, Pilar Aparicio, destaca la manca de capacitat assistencial de l'illa, amb "poc marge de reserva" en cas d'una nova onada de la covid-19. Menorca tenia llavors una ocupació de llits de malalts crítics de covid-19 del 71,43% i del 100% en el cas d'altres malalts.

Pel que fa a Eivissa, el text explica que l'evolució de la malaltia a la Pitiüsa Major era llavors "menys favorable que a les altres illes". "Disposa de més recursos sanitaris, però la incidència és superior a la de les altres dues illes que sol·liciten passar de fase", diu. De fet, l'ocupació de llits de malalts crítics de covid-19 era del 24,24%, i del 45,45% pel que fa a altres malalts.

En l'informe del 8 de maig, en què es va comunicar que Mallorca, Menorca i Eivissa passarien a la fase dia 11, Salut Pública assenyala que el nivell de circulació del coronavirus a les Balears "podria considerar-se com a baix", amb una incidència acumulada de 14 dies de 10,61 casos per cada 100.000 habitants, molt per sota dels 40,15 casos per cada 100.000 habitants de mitjana de l'Estat.

Quant a la situació a Mallorca, l'informe valora que l'evolució de l'epidèmia és favorable i detalla que el 7,95% dels llits d'hospital i el 21,36% de les places per a malalts crítics estaven ocupats per casos de covid-19. També valora positivament la situació de Menorca i Eivissa, i destaca la bona coordinació general a la Comunitat Autònoma per "realitzar un diagnòstic ràpid" i "coordinar la resposta entre tots els nivells assistencials".

L'informe també té en compte la dotació material i de protecció de les Unitats Volants d'Atenció al Covid-19 (UVAC) i els circuits separats per als malalts amb símptomes de covid-19 i els pacients d'altres malalties. A més, valora el reforç de la vigilància epidemiològica, amb 20 efectius; la derivació hospitalària des de les residències; i el control sanitari dels viatgers que arriben als ports i aeroports de les Illes.

stats