Un Sant Joan 2021 sense cavalls, però sense aglomeracions?

Creix el temor a Ciutadella davant la possibilitat de trobar-se amb un escenari de festa desbordada i botellades malgrat la situació de pandèmia

Ambient dels primers visitants per Sant Joan a les Voltes, al centre històric de Ciutadella.
Ivan Martín
18/06/2021
4 min

CiutadellaLes festes de Sant Joan tornen a centrar l’interès mediàtic a Ciutadella, tot i que per segon any consecutiu estan suspeses oficialment per l’Ajuntament del municipi. El sentiment dels residents i la passió amb la qual viuen la festa els visitants fan que conflueixin dos aspectes que podrien dificultar el gran objectiu d’evitar aglomeracions i la propagació del covid-19. És per això que, a les ganes de celebrar la sortida de la pandèmia, s’hi uneix la darrera flexibilització de restriccions del Govern balear. No hi haurà cavalls, però sí festa.

En previsió a aquest escenari, el Consistori ha decidit incrementar un 30% els efectius de la Policia Local per a la setmana de Sant Joan. Aquest reforç se suma als 25 agents de la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR) de la Policia Nacional que es desplaçaran de Mallorca per unir-se al dispositiu de les forces i cossos de seguretat de l’Estat a l’illa. En el cas concret dels UPR són nou agents més que els destinats l’any passat.

El regidor de Seguretat Ciutadana de Ciutadella, Sergio Servera, explica que l’augment del 30% de policies locals es tradueix a passar de 19 a 25 agents, entre 12 i 16 policies per a cada torn de vigilància. A més, aquest increment suposa un 40% més d’hores en comparació amb les festes de 2020. Servera reconeix que esperen més afluència de persones enguany, tot i que creu que hi haurà un canvi en el perfil del santjoaner. “Hi haurà més mobilitat que el 2020, però la tipologia del visitant tendeix a ser persones més adultes, amb vehicle propi i que aprofiten les dates per fer turisme per l’illa. No sembla que vinguin exclusivament a fer festa”, apunta. Servera es basa en la informació dels òrgans portuaris.

De tota manera, l’ARA Balears s’ha posat en contacte amb la companyia Baleària per conèixer l’operativa amb vista a la setmana de Sant Joan. En aquest sentit, no detallen el nombre de seients que ofereixen per a aquests dies, però admeten que programen “entre 4 i 5 sortides diàries, amb ocupació mitjana-baixa de dilluns a dijous, excepte la sortida del matí del 24, que té una major ocupació”. Tenint en compte que encara resten uns dies per poder adquirir bitllets, les dades fan pensar que el desplaçament de mallorquins a Menorca serà novament important. D’altra banda, les tornades es concentren principalment a l’horabaixa i vespre del diumenge 27.

Presència policial

Tornant a l’operatiu policial, Sergio Servera apunta que l’objectiu és “donar visibilitat a la presència policial als carrers de la ciutat, sempre d’una manera pedagògica”. S’apel·la a la responsabilitat individual i recorden que el repte dels policies serà assegurar l’ús obligatori de la mascareta. “No podem evitar aglomeracions, però sí vetllar per l’ús de la mascareta a la via pública. Fins i tot, els policies en duran de reserva per si fos necessari en algun moment donat i sortir del pas”, explica.

La imatge del Sant Joan 2020 és l’aglomeració de dia 23 a l’hora programada per al Primer Toc de flabiol a la casa del Caixer Senyor. Centenars de persones s’hi varen concentrar, fet despertà un corrent de rebuig per part de tota la societat menorquina. Curiosament, un any després, la regidora de Festes de Ciutadella, Gràcia Mercadal, no ho veu tan greu. “Hem vist imatges molt pitjors que aquesta, com algunes celebracions de futbol. En aquell moment no hi estàvem acostumats i consider que, malgrat que s’ha d’evitar, se’n va fer massa polèmica, perquè ni hi havia tanta gent, ni estaven tan junts i fou un acte breu”, recorda.

La principal preocupació de Sant Joan és evitar les botellades a les urbanitzacions. Cala Blanca, Cala en Blanes i Cala en Bosch són els focus d’atenció. En aquestes ubicacions s’ofereixen apartaments a preus reduïts i generalment són llogats per grups de joves. Servera adverteix: “Volem oferir una imatge de destinació segura i treballarem intensament per evitar les botellades a les urbanitzacions i al nucli antic”. A aquesta petició s’hi afegeix el president de l’Associació de Restauració de la CAEB, José Bosch: “El sector ha fet un gran esforç i només demanam que les autoritats estiguin a l’altura. Cal erradicar la sensació d’impunitat que les darreres setmanes hem detectat a diversos punts de l’illa”.

Els preus de pernoctació, a la meitat

Mentre que el lloguer d’apartaments a les urbanitzacions avança a bon ritme, la davallada es detecta als hotels d’interior. Segons ha pogut saber l’ARA Balears, la mitjana d’ocupació dels allotjaments de ciutat més representatius de Ciutadella se situa en un 60% els dies 23 i 24. Encara queden habitacions, però aquells que no han rebaixat les tarifes tenen més dificultats per vendre. En canvi, la tònica general apunta a un descens a les pernoctacions al voltant del 50% en comparació amb les tarifes de 2019.

Pel que fa al lloguer de cases al nucli antic, la majoria de propietaris continuen trobant inquilins. És el cas de Rosa Semper, que reconeix que no li importa llogar l’immoble a un grup de joves catalans. “Necessitam els doblers per pagar els estudis dels nostres fills. Sabem que faran festa, però confiam que ho facin moderadament i respectant les normes sanitàries”, indica. Semper ha llogat una casa de tres habitacions per una setmana per 1.500 euros, la meitat de la tarifa cobrada abans de la pandèmia.

Destacam també el cas d’Antonio González, propietari de tres apartaments a Cala Blanca. Afirma que els té llogats des del final de l’estat d’alarma a estudiants mallorquins. “Mai no havia tingut tantes peticions per venir. En el nostre cas, cobram 120 euros per nit amb dues habitacions. Ens demanen sovint si hi haurà festa, no els interessen els cavalls”, assenyala.

Per acabar, una reflexió de Tomeu Ramon Bosch, Cavaller de les festes de Sant Joan de la finca Alpútzer Vell: “Estam més tristos que l’any passat, confiam a recuperar les festes a final d’estiu. Crec que un recorregut amb cavalls es podria haver fet. Sembla que els cavalls molestin i vindrà una gentada a fer festa”.

stats