Societat 05/07/2024

Sant Joan vota que no vol coets a les festes d'estiu

L'Ajuntament va demanar a la ciutadania si volia focs artificials apel·lant a l'elevada despesa econòmica que suposen

Josep Maria Sastre
2 min
Un ciutadà vota a la consulta davant la mirada del regidor Joan Català.

Sant JoanSant Joan ha votat que no vol coets per les festes patronals del mes d’agost. Un 65,26%, 139 de les 213 persones que han votat, han dit que no a la pregunta de la consulta: Vols focs artificials per les festes de Sant Joan 2024? Així, 69 han votat que sí que volen focs i hi ha hagut 5 paperetes en blanc.

Així, l’Ajuntament de Sant Joan no amollarà focs artificials en les properes festes d’estiu, ja que, com anuncià el regidor de Festes, Joan Català, el resultat de la consulta popular és vinculant. “M’agradaria destacar que aquests dies hem fet poble i s’ha viscut ambient sa de consulta per les places i pels bars, i per això sempre és positiu que reflexionem sobre aquestes coses i que creem cultura democràtica més enllà de cada quatre anys anar a votar qui és el batle o el president del Govern o del Consell. Això forma part també de la democràcia i és un fet que demostra que tothom pot dir-hi la seva”.

Cal recordar que l’argumentari llançat per l’Ajuntament apel·lava a la despesa econòmica: “Els focs artificials són habituals a les festes patronals de molts de pobles, com Sant Joan. Però també són cars: 600 segons (10 minuts) suposen 6.000 euros de despesa. Consideram que el poble ha de poder decidir: mantenim els focs artificials? O invertim aquests doblers en altres actes festius?”.

Així mateix, el regidor feu menció també al risc d’incendi, que “és una realitat, i l’any passat gairebé les vàrem haver de suspendre, com va passar a altres pobles, com per exemple Sineu”. Per altra banda, també apel·là al benestar animal, atès que moltes mascotes, sobretot els cans, pateixen estrès amb la pirotècnica, i també a les persones que tenen fòbia de la pirotècnia.

Català explicà que la Sala llançà la pregunta “perquè quan arriben les festes és una conversa i un debat de cada vegada més habitual perquè la veritat que són molts d’euros que en deu minuts es fonen i amb una velocitat que no es fonen en cap altre context de festes”.

stats