Sant Joan

Sant Joan en xifres: 200.000 euros en gin Xoriguer i 200 quilos de pilotes

Els bars del centre de Ciutadella fan caixes de 18.000 a 25.000 euros i el lloguer de cases ingressa entre 2.000 i 4.500 euros per una setmana

Quatre joves en una botiga de la plaça del Born de Ciutadella comprant un record de Sant Joan d'enguany.
Ivan Martín
24/06/2023
4 min

CiutadellaLes festes de Sant Joan a Ciutadella no només són les més multitudinàries, sinó també les que més volum de negoci mouen. Posar una xifra a l’impacte econòmic que tenen sobre la ciutat i sobre l’illa és difícil perquè hi intervenen molts factors i molt diversos. Ara bé, el consum de gin Xoriguer, les caixes de bars i restaurants, el lloguer de cases o apartaments, pastisseries, així com els encàrrecs de carn i embotit, tradicionalment indispensables a les cases del menorquins per festes, són indicadors que posen de manifest la rendibilitat del Sant Joan.

Només la marca gin Xoriguer factura 200.000 euros en establiments que compren el producte per a les festes. El seu gerent, Adolfo Vilafranca, assegura que l’augment de visitants es tradueix en més gin: “per a aquests dies enguany n’hem produït 70.000 litres, mentre que l’any passat varen ser 50.000”. Aquests 200.000 euros venuts als establiments es transformen en 600.000 euros, si es té en compte el preu de venda a bars i restaurants que tenen barres exteriors a Ciutadella.

Així, just abans de les festes, Xoriguer tenia una previsió de facturació per a Sant Joan de més d’un milió d’euros, un fet que va fer necessari “reforçar la producció amb noves màquines, logística amb més personal, furgonetes i comercials”. Amb això, el subministrament de gin amb llimonada o pomada estava garantit, ja que cal recordar que Xoriguer abasteix de màquines granissades i sortidors els negocis.

El marge de creixement per a Sant Joan no haurà estat una excepció. Vilafranca xifra en 200.000 litres els que es consumiran a les diferents festes d’estiu. “Esperam unes festes amb molta afluència de públic. La realitat és que tot allò local està de moda, Menorca i les seves tradicions estan de moda, i crec que hem sabut rejovenir el producte amb la granissada i el nou format d’envàs”.

El president de l’associació d’Hosteleria de la CAEB, José Bosch, reconeix que el volum de negoci per Sant Joan és sempre elevat en els principals carrers per on transcorren els actes festius i que només venen alcohol. I recorda que “la setmana de Sant Joan equival a més d’una setmana del mes d’agost, el període més intents per a nosaltres”.

Inici de la temporada alta

Des de l’entitat recalquen que les festes de Ciutadella són l’inici de la temporada alta turística i que aquests ingressos “permeten a molts propietaris quadrar balanços anuals i cobrir la despesa del personal o el lloguer”. En aquest sentit, els negocis que en treuen més rendiment són els ubicats a les Voltes, el Born, el Pla i enguany també ho han estat els de la plaça de les Palmeres. Bosch precisa que “la mitjana de facturació en begudes alcohòliques durant els dos dies se situa al voltant dels 18.000 euros, tot i que alguns poden arribar als 25.000 euros”.

D’altra banda, un dels negocis que han anat creixent, i molt, els últims anys per Sant Joan és el lloguer de cases del nucli urbà. El fet que cada vegada n’hi hagi menys arran de les inversions milionàries per reconvertir-les en hotels boutique és el principal motiu perquè hagin assolit uns preus prohibitius. Sebastià Pons és el propietari d’una casa de tres plantes i, per una setmana, ha cobrat 4.500 euros. “Sembla molt, però com que hi caben moltes persones es paga bé el lloguer”, diu. Aquesta mateixa propietat, l’any passat costava 3.500 euros, és a dir, mil menys per una sola setmana.

En canvi, més econòmic es viu el Sant Joan a les urbanitzacions turístiques. Álvaro Santín i el seu grup d’amics van arribar a Menorca el dimarts abans de la festa, procedents de Barcelona. Han pagat 2.400 euros per una casa a Cala Blanca fins diumenge. “És el nostre campament base, tenim piscina i feim la festa aquí. Qui vol, agafa el transport públic per anar a Ciutadella”, deien durant els dies previs a Sant Joan.

L’allau de persones a cases i apartaments que hi ha hagut per a aquest Sant Joan representa una pujada de vendes molt rellevant en el sector de l’alimentació. L’empresa Raima és un referent a Ciutadella en l’elaboració de carn i embotits de la terra. El seu propietari, Francesc Moll, admet que les vendes del mes de juny equivalen a un juliol o agost, i tot per la celebració de les festes. La carn en salsa i les pilotes no poden faltar a les cases dels menorquins per rebre convidats. “Són tres dies de consum exagerat: en dues setmanes feim 200 quilos de pilotes”, afirma. La comparativa de juny envers el mes de febrer encara és més cridanera: “Estam en un augment del 250% de la facturació”.

La pastisseria tampoc no falta mai a les cases menorquines de Ciutadella. Ana Sastre és la responsable del forn de Ca’n Diego, tot un clàssic per Sant Joan. Els encàrrecs se’ls han disparat. “Les ensaïmades també acostumen a sortir amb més facilitat. Brioixeria, pa amb embotit i panets de sobrassada, uns 1.000 per dia o 2.500 banyetes de sobrassada per jornada”, relata. Han treballat sense descans durant les festes i, malgrat aquesta circumstància, encara han tingut ganes de viure-la. Els de Sant Joan són els dies més forts de l’any per als forns, més que l’època de Nadal.

stats