Societat09/02/2022

Santa Eugènia rebrà la primera energia pública verda que ha produït el Govern

Aquesta iniciativa s'ha realitzat mitjançant el projecte d'autoconsum compartit del CEIP Mestre Guillemet

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaEl Govern ha comercialitzat els primers kW d'energia pública produïts a través del projecte d'autoconsum compartit del CEIP Mestre Guillemet, que aniran destinats als veïns de Santa Eugènia.

Es tracta de la primera iniciativa autonòmica que genera energia neta i la ven a preu de cost, prioritzant els consumidors vulnerables, segons ha informat l'executiu en una nota de premsa. En concret, aquesta energia beneficiarà un total de 38 habitatges, quatre dels quals són vulnerables; tres negocis; l'escola i diverses instal·lacions municipals.

L'adhesió a aquest autoconsum compartit, que ha estat finançat mitjançant l'Impost de Turisme Sostenible, té una durada inicial d'un any, prorrogable fins a quatre, moment en què s'haurà d'obrir una nova convocatòria.

Cargando
No hay anuncios

Per altra banda, el Govern ha precisat que la instal·lació en qüestió té una potència total de 40 kW, 28 dels quals estan oberts a consum de la ciutadania i les empreses de Santa Eugènia, mentre que els 12 restants els consumiran l'escola i altres dependències municipals. Quant als habitatges, s'han repartit 19 kW a 0,5 kW per casa, mentre que les empreses rebran un màxim de 9 kW amb 3 kW per hom.

Suposarà un estalvi de 100 euros anuals per a les famílies beneficiàries

A més, el Govern ha destacat que aquest és el primer projecte d'energies renovables que l'Executiu posa en marxa, a través de l'Institut Balear de l'Energia (IBE), amb l'objectiu d'abaratir la factura de la llum. En aquest sentit, ha assenyalat que els consumidors associats passaran de tenir la seva quota de la instal·lació de manera anàloga a una instal·lació d'autoconsum domèstica, la qual cosa preveu una contraprestació econòmica de 50 euros l'any per habitatge i 300 euros l'any per empresa. Això suposa uns estalvis nets en les factures de 100 euros i 600 euros l'any, respectivament. No obstant això, el Govern ha remarcat que l'agilitat dels resultats dependrà de cada cas i de l'empresa d'energia que es tingui contractada fins al moment de l'adhesió.

Cargando
No hay anuncios

Pròximament, s'implantarà a altres zones de les Balears

Si bé Santa Eugènia és el primer municipi de les Balears que posa en marxa aquest tipus de projecte, el Govern té previst que ben aviat també entrin en funcionament iniciatives de similars a Deià, Consell, ses Salines, Ciutadella i Sant Antoni de Portmany.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, l'Executiu ha destacat que, durant el 2021, l'IBE va invertir 750.000 euros en els primers sis projectes d'autoconsum compartit d'energia solar fotovoltaica, de dimensions mitjanes, que produiran un total de 460 kW. Aquestes instal·lacions s'han col·locat damunt cobertes de centres educatius, aparcaments i solars, i beneficiaran consumidors que estiguin ubicats en un radi de 500 metres d'aquestes instal·lacions.

"La punta de llança de la transició energètica d'Espanya"

El conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, considera que, amb aquesta iniciativa, "Santa Eugènia i les Balears es converteixen en la punta de llança de la transició energètica d'Espanya i són exemple de democratització de l'electricitat". "És la primera pedra d'una xarxa d'autoconsums compartits que estam impulsant des de l'IBE per acostar a la gent la producció d'energia, i ho feim d'una manera sostenible i eficient", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el batle de Santa Eugènia, Joan Riutort Crespí, ha assegurat que el municipi continuarà col·laborant amb l'IBE, aportant més espais i cercant noves fórmules per tal d'expandir l'autoconsum a altres famílies del municipi. Així mateix, el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha manifestat que poder comercialitzar energia pública, renovable i a preu de cost "és una fita molt important" per a les Balears, "que es multiplicarà durant el 2022".

Finalment, el director gerent de l'IBE, Ferran Rosa, ha subratllat que aquest projecte "serveix d'exemple per posar l'IBE en condicions d'accelerar i multiplicar els projectes, i fer aterrar l'autoconsum a tots els pobles i barris de les Illes".