Societat01/07/2020

Santa Margalida manté Joan March com a fill il·lustre per evitar "el ridícul davant tot Mallorca, Espanya i el món"

El batle, Joan Monjo, esquiva la Llei de memòria històrica i salva els honors del banquer de Franco canviant un text del 1956

Catalina Riera
i Catalina Riera

PalmaSi s'eliminàs el nomenament de Joan March Ordinas com a fill il·lustre de Santa Margalida l'Ajuntament cometria "una injustícia d'enorme magnitud" i "faria el ridícul davant tot Mallorca, Espanya i el món". Això ho ha deixat anar aquest dimarts al vespre el batle de Santa Margalida, Joan Monjo, durant el ple que ha dedicat a elogiar el banquer de Franco per justificar la decisió d'esquivar la Llei de memòria històrica i mantenir-li l'homenatge municipal. Amb el suport dels regidors de Convergència i el PP, Monjo ha perpetrat la seva solució: canviar la història de la institució que presideix i eliminar la referència de l'"ajuda" de March al Movimiento Nacional dels arguments amb què se li va concedir l'honor de fill il·lustre el 1956.

La Llei de memòria històriaobliga a invalidar totes les distincions, títols i formes de reconeixement als que varen participar en el bàndol colpista que va desencadenar la Guerra Civil. Però Monjo ha esgrimit l'informe d'un assessor jurídic segons el qual "no es pot retirar la consideració de fill il·lustre de March, encara que sí que s'ha de deixar d'anomenar la seva participació en el moviment nacional (sic) com un mèrit més".

Cargando
No hay anuncios

La solució, doncs, és eliminar aquest mèrit, com si fos prescindible i no fos aquest un dels principals arguments pels quals un ajuntament franquista va premiar un dels principals col·laboradors que varen dur Francisco Franco al poder. "Una cosa és suprimir mencions ofensives per a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista, i una altra és reescriure la història volent negar la figura de Joan March", ha recalcat Monjo, mentre, paradoxalment, reescrivia la història del seu Ajuntament.

Cargando
No hay anuncios

March, d'"esquerra moderada"

"Quan una persona transcendeix la Història amb majúscules ja no pot ser jutjada amb els paràmetres de la gent del carrer", ha afirmat el batle de Santa Margalida en el llarg discurs dedicat a elogiar March. Fins i tot l'ha fet passar per un home d'esquerres. Segons Monjo, March "no fou un ultradretà aliat amb els poders més foscos dels estaments més retrògrades de la seva època", una etiqueta que manté que li han col·locat "historiadors ideologitzats", sinó que més aviat era de "l'esquerra moderada". Tot i aquesta cabriola, el batle de Santa Margalida també ha deixat anar que els intents de retirar-li el nomenament responen a "criteris polítics contaminats pel clima de crispació i enfrontament que alguns han volgut ressuscitar els darrers anys en perjudici de la concòrdia".

Cargando
No hay anuncios

Segons Monjo, la raó fonamental per la qual el seu consistori va homenatjar March amb el títol de fill il·lustre no va ser la seva ajuda al bàndol franquista, sinó "la Fundació Juan March, la qual va ser creada precisament l'any anterior, el 1955". També n'ha destacat la "rellevància internacional com a financer, empresari i filantrop", que ha justificat citant articles de premsa on es deia que la CIA el vigilava. També n'ha destacat el finançament de l'hospital antituberculós de Caubet. De fet, el batle fins i tot ho ha aprofitat per comparar la crisi sanitària amb l'època de les pestes i ha arribat a dir que, amb el "desastre sanitari" provocat per la pandèmia del coronavirus, "potser podem comprendre millor la vàlua del fet que, per les raons que fossin, March posàs a l'abast de Mallorca un hospital antituberculós" sense "esperar res a canvi".