El satèl·lit que havia de caure sobre la Terra es desintegra en entrar a l'atmosfera

Protecció Civil italiana estava en estat d'alerta davant l'eventualitat que part de l'aparell, d'aproximadament una tona de pes, impactés de nit a Itàlia

El satèl·lit GOCE / ESA
Agències
11/11/2013
2 min

ParísEl satèl·lit Goce, que des del març del 2009 ha estat cartografiant la gravitació terrestre i que va finalitzar la seva missió el mes passat, s'ha desintegrat en entrar en contacte amb l'atmosfera aquesta matinada de dilluns, segons ha informat l'Agència Espacial Europea (ESA) en una nota de premsa a la seva pàgina web. Protecció Civil italiana estava en estat d'alerta davant l'eventualitat que part de l'aparell, d'aproximadament una tona de pes, impactés de nit a Itàlia, en concret, a les regions de la vall d'Aosta, el Piemont, la Ligúria i l'illa de Sardenya.

El satèl·lit ha entrat a l'atmosfera terrestre cap a les 2.00 h d'aquesta matinada, hora catalana, en una òrbita en què ha sobrevolat Sibèria, l'occident de l'Oceà Pacífic, l'est de l'Oceà Índic i l'Antàrtida, segons ha precisat l'ESA, que ha confirmat que, tal com estava previst, el satèl·lit s'ha desintegrat i no ha causat danys.

El 21 d'octubre l'ESA va declarar finalitzada la missió del satèl·lit, que ha aportat informació valuosa per al coneixement de la circulació oceànica, l'evolució del nivell del mar i les diferents capes del nostre planeta, segons l'agència.

La fi de la missió es va produir molt més tard del que estava previst, degut al fet que la baixa activitat solar ha permès un consum de combustible (ergol) més baix del que inicialment s'havia calculat, ha precisat l'ESA.

Tot i que gran part dels 1.100 quilograms del satèl·lit s'han desintegrat, prop d'un 25% ha arribat fins a la superfície terrestre, ha indicat l'agència, que ha assegurat que la reentrada a l'atmosfera ha sigut monitoritzada per l'oficina de l'ESA encarregada de vigilar les deixalles espacials.

L'agència ha indicat que la tona de pes del Goce és només una "petita part" de les entre 100 i 150 tones d'objectes llençats a l'espai i que tornen a la Terra cada any.

stats