SATSE formarà almenys 2.000 infermeres en atenció a víctimes de violència de gènere
Les Illes Balears tenen, des de 2017, un protocol d'actuació sanitària davant les violències masclistes
PalmaEl sindicat d'infermeria SATSE ofereix un curs a infermeres de les Balears per formar-se en atenció i cures a dones víctimes de violència de gènere. Es tracta d'una formació gratuïta, que està oberta tant als professionals afiliats com els que no ho estan. L'agrupació sindical calcula que arribarà a almenys 2.000 infermeres.
L'objectiu d'aquesta iniciativa és, a banda formar, "descriure el protocol comú per l'actuació sanitària en aquests casos, així com comprendre la situació, l'impacte i les cures dels menors víctimes de violència". "Les infermeres i els infermers juguen un paper molt important en la prevenció, detecció i actuació en els casos de violència de gènere", subratlla SATSE en un comunicat.
De fet, recorden que estudis fets amb professionals d'infermeria demostren que el nombre de casos en què les víctimes confessen una situació de maltractament "poden incrementar fins a un 20% quan són ateses per infermeres formades en violència de gènere". En aquest sentit, recorden que les dones que pateixen maltractament acudeixen amb freqüència als serveis sanitaris d'Atenció Primària, Urgències, Ginecologia i Obstetrícia i Salut Mental.
Cal recordar que, des de 2017, les Illes Balears tenen un protocol d'actuació sanitària davant la violència masclista. En el seu moment es van distribuir 600 còpies i 4.000 guies ràpides entre centres de salut, hospitals i altres dispositius assistencials. A més, es va establir una formació obligatòria per a tot el professional sanitari i es varen assignar 150 professionals d'Atenció Primària i d'atenció especialitzada per fer de referents en aquesta matèria als seus centres.