Societat02/11/2021

El sector de la construcció balear ja pot saber quant contamina fer un edifici

El Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca ha posat en marxa una eina per calcular la petjada de carboni dels materials

PalmaEl llibre de preus de la construcció que des de fa gairebé mig segle edita cada any el Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca enguany incorpora una eina digital per calcular la petjada de carboni dels materials usats. D'aquesta manera, els professionals de les Balears podran saber quant contamina fer qualsevol edificació, com ara habitatges, oficines, escoles, hospitals i teatres, entre d'altres.

L'estimació tindrà en compte les tones de CO2 que es generen quan es fabrica el producte, el transport i la construcció. El llibre és usat a la resta d'illes com un referent, i també podran fer servir el càlcul de la petjada, però no serà tan precís pel que fa a l'impacte que té el trasllat del material, que està centrat en Mallorca. L'eina també permetrà calcular la contaminació causada pel manteniment de l'edificació i el consum d'aigua.

Cargando
No hay anuncios

El client, amb el coneixement que li dona l'eina digital, podrà decidir pagar per un projecte que contamini més o menys, segons ha explicat aquest dimarts en una roda de premsa el president del col·legi, Luis Alfonso de León. Quan se seleccioni el pressupost del projecte, es podrà saber el consum de CO2 que implicarà, de manera que els clients podran triar materials menys contaminants, com ara els que siguin de proximitat. Aquests impliquen un transport més curt, cosa que minva l'impacte ambiental. Juntament amb la producció del material a la fàbrica, el trasllat és el procés més nociu per al medi, segons el secretari tècnic del col·legi, Mateo Moyá.

De León també ha considerat que el problema de la petjada de carboni és "global", i que si la resta de països no avancen en iniciatives com la presentada, no serà suficient. El director general de Canvi Climàtic del Govern, Pep Malagrava, ha fet valdre la mesura del col·legi, perquè permetrà tenir una visió a llarg a termini amb l'objectiu de reduir les emissions contaminants. A més, ha recordat que aquest mes l'Executiu balear aprovarà el decret que establirà un registre de la petjada de carboni de mitjanes i grans empreses de les Balears.

Cargando
No hay anuncios

Sobrecost de fins al 12% per fer un habitatge

El president del col·legi ha explicat que l'increment del preu de l'energia i dels materials que es fan servir en la construcció pot provocar un sobrecost de fins al 12% per fer un habitatge a les Balears amb vista a l'any que ve. De fet, això, podria frenar projectes a l'espera que els preus baixin, però De León ha dit que es tracta d'una decisió empresarial. En tot cas, ha considerat que la situació es "reequilibrarà" el 2023. El president ha recordat que cal tenir en compte que el sobrecost es deu a diversos factors externs, com ara l'aturada econòmica que provocà la pandèmia, que s'han consumit les matèries primeres emmagatzemades a les fàbriques, i que la ruta comercial marítima que transporta mercaderies pel món no acaba de tornar a arrancar. "És una tempesta perfecta", ha comentat.