Turisme de creuers
Societat 18/07/2024

El sector dels creuers no descarta abandonar ports com el de Palma si les protestes molesten els turistes

El president de l'Associació Internacional de Línies de Creuer d'Espanya, Alfredo Serrano, reconeix que les companyies estudien canviar les destinacions del Mediterrani

2 min
Creuers atracats al Port de Palma

PalmaEl president de l'Associació Internacional de Línies de Creuer d'Espanya (CLIA), Alfredo Serrano, ha reconegut a l'ARA Balears que les companyies navilieres no descarten disminuir la programació de ports com el de Palma, o fins i tot abandonar-los i cercar rutes alternatives, per evitar el malestar dels turistes davant les protestes per la massificació. "Sabem que no és majoritari, però l'actitud violenta d'alguns grups de persones que es manifesten pot provocar un canvi de programació amb vista a la pròxima temporada", ha assegurat.

Serrano reconeix que les protestes contra el turisme de masses i, concretament, el turisme de creuers preocupen el sector. La crispació social ja ha fet que grups d'activistes s'enfrontessin directament als creueristes a "dos ports de França i Bretanya" on foren rebuts amb pancartes i crits de "no sou benvinguts". En aquest sentit, ha posat també l'exemple de la protesta recent a Barcelona, on alguns manifestants esquitxaren alguns turistes amb pistoles d'aigua, un fet que el representant de CLIA ha condemnat. "El perfil de turista de creuers sol ser gent d'avançada edat, sobretot americans o famílies amb infants; tant un com l'altra, que cerquen tranquil·litat en les seves destinacions", apunta.

Tot plegat, ha assenyalat que els canvis de rutes a diferents indrets del Mediterrani a ports com el de Palma siguin una possibilitat real amb vista a la pròxima temporada. Així i tot, Serrano ha apuntat que el turisme de creuers ja ha decaigut "considerablement" a Mallorca arran de la decisió del Govern de Francina Armengol de limitar l'arribada d'aquest tipus de vaixells a la ciutat.

En aquest sentit, si bé el sector va decidir consensuadament "regular-se", la mesura ha suposat un "important decreixement" d'un 15% de turisme de creuers a Palma en els darrers anys. Igualment, Serrano ha especificat que l'aposta pel turisme de creuers de països del Mitjà Orient com Aràbia Saudita pot incidir en la reducció de rutes a ports com el de la capital de les Balears. De la mateixa manera, el representat ha explicat que també s'espera que els pròxims anys se sumin al mercat països asiàtics com la Xina.

stats