El sector educatiu de les Balears demana a Prohens que renunciï a la segregació lingüística
Asseguren que cedir a les peticions de Vox suposarà trencar el consens i destruir el model lingüístic educatiu vigent durant els darrers 25 anys
PalmaLes entitats més representatives del sector educatiu i cultural de les Illes Balears s'han unit per sol·licitar a la presidenta del Govern, Marga Prohens que accepti l'oferiment de PSIB, MÉS per Mallorca i Més per Menorca per aprovar el sostre de despesa, imprescindible per tramitar els pressupostos de la comunitat autònoma, a canvi de renunciar a la segregació dels alumnes illencs per raons de llengua.
Segons han detallat a través d'un comunicat, la segregació lingüística resulta "incompatible "amb l'article 135.1.e de la Llei educativa de les Illes Balears, que consagra com a principi del model lingüístic educatiu la no discriminació i la no separació dels alumnes en centres o grups-classe per raons de llengua. "Separar els nins per motius idiomàtics constitueix una aberració pedagògica i obre la porta a la fractura social i cultural i a la divisió de la societat en dues comunitats lingüístiques diferenciades", han denunciat.
A més, asseguren que la segregació lingüística fa "del tot impossible" assolir l'objectiu d'haver adquirit una competència comunicativa plena en les dues llengües oficials, tal com prescriuen l'art. 20 de la Llei de normalització lingüística i l'art. 135.1.a de la Llei d'educació de les Illes Balears. Per a les entitats i sindicats, si la segregació lingüística acaba sent una realitat, els alumnes de la línia en català en "dominaran les dues", mentre que els alumnes de la línia en castellà, només el castellà.
Amb tot, han lamentat que l'acceptació per part del Govern de les Illes Balears de les exigències de l'extrema dreta en matèria lingüística a l'ensenyament comportaria trencar el consens i destruir el model lingüístic educatiu vigent durant els darrers vint-i-cinc anys.