S'enfonsa el sector industrial de les Illes

La deslocalització i la competència de les grans multinacionals provoca el tancament d'empreses amb més de 50 anys d'història

S'enfonsa el sector industrial de les Illes
Ara Balears
15/03/2018
2 min

PalmaEl sector industrial a les Illes passa per moments difícils i res no fa pensar que aquesta situació pugui revertir-se, almenys a curt termini. Feim un repàs de les empreses que han anunciat el tancament al llarg del darrer any.

El passat 26 de gener, l'empresa mexicana Bimbo va anunciar la clausura de la seva fàbrica a Palma i presentà un expedient de regulació que afectava 34 treballadors. El motiu, per a l'empresa, era la manca de competitivitat i de producció. El centre manté encara l'àrea de logística i el magatzem.

La decisió es va prendre després que el passat juny Bimbo signàs un acord amb el fons de capital de risc Oaktree, a qui va comprar tota la marca Panrico. D'aquesta manera, Bimbo es convertí en la marca líder en productes de brioixeria i derivats del pa.

També a principi de febrer, la fàbrica de vidre artesanal Lafiore anuncià el seu tancament. L'any 2017 es va declarar en concurs de creditors i va tancar la nau on es fabricava el vidre. També es varen fer efectius els acomiadaments dels treballadors. Ara, la casa tan sols manté la tenda d'Esporles per acabar de donar sortida a l'estoc acumulat.

El tancament de la fàbrica no és definitiu. De fet, la propietat es va plantejar l'opció de constituir una cooperativa de treballadors o vendre la arca a una empresa més gran per mantenir la producció.

Un altre dels sectors industrials amb llarga trajectòria a Mallorca és el del calçat, un sector que també cerca la rendibilitat a qualsevol preu, fet que sovint implica deslocalitzar el servei i traslladar la fabricació fora de l'illa. Primer va ser Camper, la marca del mallorquí Lorenzo Fluxà, qui ha reconegut que l'empresa ja no fabrica a l'illa i s'ha descentralitzat a la Xina, el Marroc i a països de l'est. Actualment, Camper es comercialitza en més de 2.800 establiements a tot el món, 400 dels quals venen tan sols aquesta marca.

Dins aquest mateix sector del calçat, George's va anunciar el passat agost que tancava la seva fàbrica d'Inca, després de 50 anys. Prop de 30 treballadors varen ser acomiadats en una situació de negociació tensa i difícil amb els propietaris, Jordi i Aurora Coll.

L'any 2014, Coca-Cola Iberian Partners va tancar la seva fàbrica a Palma, en què feien feina 200 treballadors. Ahir, Pepsi també va anunciar el tancament de la seva planta embotelladora al Pont d'Inca. De moment, la marca manté només la planta comercial, en què treballen 35 persones.

Arran d'aquesta situació, el Govern ha engegat un pla de reindustrialització que pretén destinar 105 milions d'euros a l'impuls i la modernització del sector industrial. Els reptes del pla inclouen un increment del sector industrial fins al 9% del VAB, la creació de 3.000 nous llocs de feina i l'augment de les empreses industrials exportadores. El nou Pla de ciència, tecnologia i innovació pot ser també un impuls important per estimular la recerca i la indústria tecnològica a les Illes.

Però les dades no són encoratjadores. El pes de la indústria a les Balears representa només un 8% del PIB. Els representants del sector consideren que fan falta més ajudes per part de les administracions i un equilibri per diversificar el model econòmic, basat principalment en el sector de serveis.

stats