El sector de les noces s'enfronta a un forat de 450 milions d'euros per falta de clients de fora
A les Balears, només un 40% dels casaments són locals i un 60% dels noviis són d'altres comunitats o països
PalmaLa crisi sanitària i les mesures per frenar el coronavirus van provocar una cancel·lació massiva de casaments a les Balears durant el 2020, i la situació també es repeteix enguany. Les expectatives dels empresaris especialitzats en noces eren bones, fins i tot pensaven que el sector estaria saturat, però la realitat no és així. Cada vegada hi ha més clients que anul·len les seves noces, i sobretot es nota amb els de fora. Normalment, un 60% dels casaments que se celebren a les Illes són de noviis de la Península o d'altres països, i només el 40% són residents. Segons les dades de l'Associació de Professionals d'Esdeveniments i Bodes de les Balears (APEB), el sector factura cada any 750 milions d'euros, per tant "la falta de clients d'altres indrets provocarà que enguany es deixin d'ingressar 450 milions d'euros", apunta el president de la patronal, Pedro Llabrés.
"Moltes parelles venien de fora a casar-se aquí. El que passa enguany és que estan molt fermats a les restriccions dels seus països i no vendran", explica l'organitzadora d'esdeveniments, Montse Monroig, que assegura que, en el seu cas, a la seva empresa un 30% dels clients eren estrangers. Llabrés –que a part de ser el president de la patronal també és el propietari de l'empresa Floraevent– preveu que enguany la seva facturació tornarà a caure, perquè un 90% dels seus clients són estrangers. La propietària del negoci Floweressence, Sílvia Domínguez, també està preocupada: "Un 90% dels nostres clients són de fora. Ara ens trobam en una situació difícil perquè decideixen casar-se en el seu país d'origen, allà les restriccions són millors que les tenim aquí. Per això es tiren enrere", apunta.
El CEO de l'empresa Panela Production, Paco Colombàs, lamenta les pèrdues que provoca en l'economia illenca. "La gent d'altres indrets ja no ve. És una pena, perquè el turisme de noces dona llocs de feina i aporta diners a les Illes, però el Govern no ho té en compte, si donàs suport al sector hi hauria un pla de desescalada clar", defensa. I afegeix: "L'únic que demanam és fer feina. Fa dues temporades que el sector està paralitzat i això provocarà la mort de molts de negocis". A més de les pèrdues que provocarà la falta d'ingressos d'aquest tipus de client, Colombàs també remarca que hi ha noviis illencs que, a causa de les mesures contra el covid-19, decideixen anar a una altra comunitat autònoma a celebrar les seves noces perquè "aquí només es permeten les noces de 20 convidats i així no es poden casar", recalca.
Noces a fora
Un exemple d'aquests illencs que van a fora per celebrar les noces és la parella d'Andreu i Dolors, que prefereixen utilitzar un nom fictici. Es casen dia 22 de maig, però no ho fan a Mallorca, com tenien previst en un principi, sinó que se'n van a Madrid perquè les restriccions no els deixen celebrar la cerimònia com els "agradaria". Actualment, segons el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) només es permet que en els esdeveniments d'aquest tipus hi hagi 20 persones. En el seu cas, tenen 150 convidats i 120 són de fora. "Hem decidit celebrar les noces a Madrid, perquè allà només hi ha aforament limitat del 50% i poden assistir tots els nostres amics i familiars", diu Dolors, que assegura que la majoria dels convidats passaven a l'illa més de quatre dies i s'allotjaven en hotels i habitatge turístics.
El d'Eliana García i Patricia Contreras és una de les tantes parelles que s'havien de casar l'any passat i van haver d'ajornar-ho a setembre d'enguany. Ara com ara, però, encara no saben si ho podran celebrar. "Estam tristes i ja gairebé hem perdut la il·lusió per celebrar el nostre gran dia", diuen. A l'esdeveniment hi ha 110 convidats i 40 són de Tenerife. Expliquen que tenen previst allotjar-se en habitatges vacacionals i hotels de Palma, Inca i Alaró. En cas que les noces no es puguin celebrar el setembre, García i Contreras es plantegen anar a les Canàries a celebrar-les."Ho hem d'estudiar, perquè ja duim una bona partida de diners invertits que no sabem si podríem recuperar", indiquen.
En el cas de Tania Aguiló, tenia previst casar-se enguany, però ho ha ajornat a l'any que ve. Al seu casament hi ha 150 convidats i 30 són de fora. La majoria "es quedaven una setmana per gaudir de Mallorca. Ho tenien tot reservat i ara miren si els tornen els doblers", diu. Ella ho té clar: si l'any que ve no es pot casar ho cancel·larà definitivament.
Protocol i proves
"El sector de les noces està enfonsat", assegura el president de la patronal. L'any passat l'organització de noces a les Illes va caure un 95%, i només se'n varen celebrar unes 1.000 de les 30.000 que es fan cada any. Les esperances de sobresaturació d'esdeveniments per enguany s'han esfumat perquè gran part dels casaments que s'havien de celebrar durant 2021 s'han anul·lat o ajornat al 2022. Inclús ja hi ha reserves per al 2023, indica Llabrés. Davant aquesta situació, reclama al Govern "un pla de desescalada clar". Des de l'APEB han elaborat un protocol sanitari per presentar a la Conselleria de Salut. Fa tres mesos que han sol·licitat una reunió amb la Conselleria per presentar-lo, però asseguren que encara no han obtingut resposta. Una de les mesures contemplades és fer PCR o test d'antígens als convidats. "Els noviis estan disposats a retallar en altres elements de les noces per poder pagar les proves sanitàries als convidats, perquè ja no ve d'aquí", apunten Garcia i Contreras.