Societat

El segon cable entre la Península i les Balears surt a exposició pública

Red Elèctrica, institucions i veïns d'Alcúdia es reuniran el 7 d'octubre per intentar arribar a un acord

La playja d'Alcúdia
2 min

El projecte del segon cable que durà electricitat de la Península a les Balears ha iniciat el període d'exposició pública i d'avaluació administrativa i ambiental. Segons ha assegurat Red Eléctrica, el segon enllaç suposarà "un reforç importantíssim per la qualitat del subministrament, l'avanç en els objectius de transició ecològica i una menor dependència dels combustibles fòssils en el sistema de generació elèctrica a l'Arxipèlag". En aquesta fase, es podran presentar totes les aportacions que les administracions, institucions, entitats i particulars considerin necessaris.

Durant aquest procés, s'inclouran els canvis que es concretin en el grup de treball que el passat 29 de juliol van acordar crear el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el Govern, l'Ajuntament d'Alcúdia, el Consell de Mallorca, Plataforma de veïns i Xarxa Elèctrica amb l'objectiu d'afavorir un traçat terrestre òptim social, tècnicament i mediambientalment viable. En el mateix sentit, l'Executiu ha anunciat que el 7 d'octubre es durà a terme una mesa de feina on tindran representació el Consistori alcudienc, la institució insular, el Govern, Red Eléctrica i la Plataforma de veïns VAAC. L'objectiu és arribar a un document final consensuat.

El projecte objecte d'avaluació i tramitació ambiental i administrativa preveu, d'una banda, la proposta a la zona de la Ferradura, entre les badies d'Alcúdia i Pollença, "donada la seva nul·la afecció, a l'Hàbitat d'Interès Comunitari Europeu Posidònia Oceànica i, per altra, la ubicació de l'estació convertidora en el polígon de Na Lloreta, d'ús industrial, molt pròxima a l'actual subestació existent de Sant Martí, segons ha assegurat l'empresa en un comunicat.

Per la seva banda, la batlessa d'Alcúdia, Fina Linares, ha explicat a l'ARA Balears que el Consistori ha demanat a una empresa externa els informes d'impacte ambiental que la instal·lació pot tenir en la posidònia de la badia d'Alcúdia i la de Pollença, per on ha de passar el traçat. "Depenent dels resultats dels informes presentarem al·legacions o no", ha dit. En el mateix sentit, el portaveu de la Plataforma de veïns VAAC, Sebastià Pujol, ha remarcat que "tot depèn de la reunió de dia set".

stats