Selectivitat 2024
Societat07/06/2024

Selectivitat 2024: tot el que has de saber per enfrontar-t'hi amb garanties

Les proves són els pròxims 11, 12 i 13 de juny. És la primera edició que es fa sota els paràmetres de la LOMLOE

PalmaEl pròxim dimarts 11 de juny comencen les PBAU (Selectivitat) i 4.897 alumnes s'enfrontaran a uns exàmens que, per primera vegada, es faran d'acord amb els currículums LOMLOE. Aquest fet genera nerviosisme i dubtes tant entre els alumnes com entre els professors que els han preparat. Bona part d'ells aguanten la respiració a l'espera de conèixer com seran les proves. La convocatòria ordinària serà l'11,12 i 13 de juny. Els estudiants que hagin suspès o vulguin apujar nota tindran una segona oportunitat els dies 9, 10 i 11 de juliol.

L'horari que cal tenir clar

Els dimarts a les 8.30 h tothom ja ha de ser davant la porta de l'aula on s'examinarà amb el DNI a la mà per identificar-se i entrar. Cal dur bolígrafs suficients i, sobretot, posar els mòbils en silenci. Durant el matí, a partir de les 9 h es faran les proves de Geografia, Química i Llengua Catalana i Literatura. A l'horabaixa, tocarà Història d'Espanya, Anàlisi Musical, Dibuix Tècnic, Geografia i Ciències Ambientals, Llatí i Tècniques d'Expressió Graficoplàstiques.

El primer dia és el de més nervis. L'endemà, quan tothom ja coneixerà l'espai i, qui sap, s'haurà fet amic dels seus companys de taula, tocarà la segona onada d'exàmens. Serà el torn d'Història de la Música i de la Dansa, Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials, Moviments Artístics i Culturals i Llengua Castellana. Després de dinar, i amb l'energia renovada (i un cafetet per evitar la son), els alumnes s'enfrontaran a les proves de Biologia, Disseny, Història de l'Art, Literatura Dramàtica i Tecnologia i Enginyeria.

El dimecres serà un dia important per a tots alumnes que participen a les PBAU, un dia que ben segur quedarà marcat a la seva memòria. Els exàmens s'hauran acabat i, amb ells, culminarà un curs d'esforç i nervis, amb metes clares i somnis per complir. La jornada començarà amb els exàmens d'Arts Escèniques, Ciències Generals, Fonaments Artístics, Grec, Matemàtiques i Llengua Estrangera-Anglès. Després de dinar, els aspirants faran les proves de Dibuix Artístic, Física, i segona llengua estrangera (Francès o Alemany). Al darrer torn del dia, es faran les proves de Cor i Tècnica Vocal, Dibuix Tècnic aplicat a les Arts Plàstiques i al Disseny, i Empresa i Disseny de Models de Negoci.

Cargando
No hay anuncios

Els models d'anys anteriors, una eina molt útil

Ara com ara, per preparar les proves encara queda un cap de setmana al davant. Hi ha temps. Calma i bona lletra. Històricament, els alumnes que es presenten a la Selectivitat han emprat models d'anys anteriors per preparar les avaluacions. Enguany, és cert que les proves es faran d'acord amb els currículums de la llei LOMLOE, de caràcter competencial. Així i tot, es preveu que, a la pràctica, el tipus d'exàmens no variarà gaire en relació amb els dels anys anteriors sota el paraigua de la LOMQUE, més teòrica.

A continuació, es poden consultar tots els exàmens d'edicions anteriors. Si s'observa amb deteniment, es veu que hi ha preguntes que surten amb freqüència. Per exemple, a Història d'Espanya, és molt habitual que caiguin preguntes sobre la Constitució espanyola o l'Espanya de les Autonomies. No tot és estudiar! Si no també conèixer bé la mecànica de les proves i descartar aquells temes que gairebé no han entrat mai. Una vegada acaba el curs, els alumnes només tenen dues setmanes per repassar tot el temari abans de la PBAU. Per no col·lapsar, i especialment en els darrers dies, convé prioritzar.

Com es calcularà la nota d'accés?

Tots els que es presenten a les proves ja saben com funciona la Selectivitat. Però, així i tot, fem-ne un recordatori. Es divideix en dos blocs: el d'accés i el d'admissió. En el primer, s'examinaran d'Història d'Espanya o Història de la Filosofia, Llengua Castellana i Literatura, Llengua Catalana i Literatura i Anglès. A banda, també faran la prova d'una matèria específica de la modalitat que hàgiu cursat a Batxillerat. De les notes d'aquestes assignatures se'n traurà una mitjana damunt 10 punts.

Per als alumnes que no necessitin una qualificació molt alta per accedir a la carrera, basta que participin en el bloc d'accés. Ara bé, pels que vulguin apujar nota, perquè la necessitin o perquè ho desitgin, tenen el bloc d'admissió. Es podran examinar de fins a tres assignatures de modalitat més.

La nota d'accés a la universitat serà el resultat de multiplicar la mitjana de Batxillerat x 0,6 + la mitjana del bloc d'admissió x 0,4. A partir d'aquí, per apujar nota, només es tindran en compte, de les matèries superades del bloc d'admissió i de la matèria específica de modalitat del bloc d'accés, les dues millors. Aquestes es ponderaran en funció de les carreres a les quals es vulgui optar.

Les noves assignatures

Com a novetat d'enguany, en el bloc d'admissió la prova preveu deu matèries d'examen noves d'acord amb les assignatures que s'han cursat a segon de Batxillerat fixades per la LOMLOE:

Cargando
No hay anuncios

• Anàlisi Musical II

• Ciències Generals

• Cor i Tècnica Vocal II

• Dibuix Artístic II

• Dibuix Tècnic Aplicat a les Arts Plàstiques i al Disseny II

• Història de la Música i de la Dansa

• Moviments Culturals i Artístics

• Tècniques d'Expressió Graficoplàstiques

• Tecnologia i Enginyeria II

Cargando
No hay anuncios

• Literatura Dramàtica

Quins són els punts d'examen?

Les proves es realitzaran simultàniament a les quatre Illes: un punt d'examen a Eivissa, dos a Menorca, un a Formentera i quatre a Mallorca, a més del campus de la UIB, i les proves es repartiran en quatre edificis. Hi haurà nou punts d'examen amb un total de 93 aules. Les persones matriculades ja poden consultar el lloc que els pertoca a partir del 5 de juny través d'UIBdigital.

Campus de la UIB: edificis Antoni Maria Alcover i Sureda, Beatriu de Pinós, Gaspar Melchor de Jovellanos i Guillem Cifre de Colonya

Alcúdia: poliesportiu d'Alcúdia

Inca: Fàbrica Ramis

Manacor: IES Manacor

Sant Llorenç: Espai 36

Eivissa: Recinte Firal

Cargando
No hay anuncios

Formentera: IES Marc Ferrer

Maó: recinte firal de Menorca

Ciutadella: sala multifuncional de Canal Salat

Quants de professors hi estaran implicats?

El nombre de professors que vigilaran les proves supera els 270. En el desenvolupament dels exàmens hi participaran un cap d'expedició per cada punt d'examen fora del campus com a responsable acadèmic, a més d'un coordinador administratiu per a qüestions logístiques.

Català o castellà?

Com ja es va permetre l'any passat, arran d'un recurs de Plis Educació davant el TSJIB, i sense esperar que aquest darrer s'hi pronunciàs, la UIB deixarà que cada candidat triï la llengua cooficial en què se li lliurarà l'enunciat. Durant els dies de les proves és imprescindible que cada persona imprimeixi i dugui a la prova un document anònim de selecció d'idioma d'enunciats d'examen, segons el model que facilitarà l'organització. Es tracta d'un full dissenyat amb aquest objectiu, la presentació del qual serà obligatòria per a tots els examinands, i en el qual està totalment prohibit fer anotacions. Per tant, només hi pot haver la marca de selecció.

Amb aquest full com a guia, el professorat repartirà els exàmens en l'idioma seleccionat, sense que els estudiants n'hagin d'identificar públicament l'opció. La prova s'iniciarà en el moment que tots els candidats tinguin l'enunciat que hagin d'utilitzar. Els exàmens es poden respondre indistintament i per lliure elecció en qualsevol de les dues llengües cooficials.

Quan es coneixeran els resultats?

Els alumnes acabaran les proves dia 13 de juny i només hauran d'esperar sis dies per saber com els ha anat. Dia 19, a partir de les 15 h es podran consultar les notes a través de la UIB digital. Des d'aquest mateix dia i fins dia 21, serà el període per sol·licitar la revisió de les proves, els resultats de les quals es coneixeran dia primer de juliol. En aquest enllaç pots consultar la resta de dates clau que has de tenir presents.