Selectivitat 2025: els alumnes podran fer més faltes en català que en castellà
A la prova de Llengua Catalana i Literatura es restarà 0,125 per cada error i a castellà 0,25
PalmaEls alumnes que es presentin a la Selectivitat 2025 podran fer més faltes en català que en castellà. La Comissió Organitzadora de la Prova d'Accés a la Universitat (PAU) a les Illes Balears ha aprovat que en les matèries no lingüístiques es pugui penalitzar amb un màxim d'1 punt per aquests conceptes a raó de 0,1 punts per falta d'ortografia, a partir del tercer error. A Llengua Catalana i Literatura i Llengua Castellana i Literatura es podran restar un màxim de dos punts a raó de 0,125 punts per falta d'ortografia a Llengua Catalana i 0,25 punts per falta a Llengua Castellana. El primer error ortogràfic no descomptarà.
La penalització per falta d'ortografia a català passarà a ser de 0,25 punts en l'edició del 2026, equiparant-se a les de castellà. A les proves de Llengües Estrangeres, es podran restar un màxim d'1,5 punts segons una rúbrica de producció de texts.
Del 3 al 5 de juny i més competencial
La Prova d'Accés a la Universitat (PAU) tindrà lloc del 3 al 5 de juny de 2025 i la convocatòria extraordinària els dies 1, 2 i 3 de juliol. Entre el 15 d'octubre i aquest dijous, s'han celebrat les reunions informatives per al professorat de Batxillerat de cadascuna de les 34 matèries que conformaran la PAU. En aquestes reunions, s'han presentat els sabers bàsics i les concrecions, l'estructura de la prova i els criteris d'avaluació de la matèria, aportant-se en moltes de les matèries un model de prova i exemples de preguntes competencials. Durant la setmana següent, indica la Conselleria d'Educació, s'anirà publicant tota la informació presentada juntament amb les actes de les reunions i el model de prova i exemples de preguntes competencials.
La PAU del 2025 patirà canvis significatius en comparació amb edicions anteriors. Així, en cada matèria es lliurarà un únic model d'examen. Ara bé, si s'estima convenient, en alguns apartats es podrà incloure la possibilitat d'elegir entre diverses preguntes. Aquesta elecció no podrà implicar en cap cas la disminució del nombre de competències específiques objecte d'avaluació.
Per altra banda, les proves tindran un disseny competencial que permetrà comprovar el grau de consecució de les competències específiques de les matèries. La Comissió Organitzadora de la PAU a les Illes Balears ha aprovat que, en aquelles matèries que tradicionalment no tenien un disseny competencial, d'acord amb l'acord arribat per la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), entre un 20 i un 25% de la puntuació correspongui a preguntes amb caràcter competencial, amb l'objectiu que aquest percentatge es vagi incrementant progressivament.