Societat07/07/2020

La Selectivitat del covid-19: més normes que mai per fer els exàmens i els mateixos nervis

Enguany hi ha un 30% més d'inscrits i s'incorporen més espais que mai amb l'objectiu de garantir les distàncies de seguretat, com el Palau de Congressos, el Velòdrom i l'aeroport

M.fuster
i M.fuster

PalmaLa crisi sanitària provocada pel covid-19 ha fet que enguany fer els exàmens de Selectivitat sigui una autèntica gimcana de compliment de proves. Hi ha una vintena d'instruccions de la UIB que les persones inscrites han de tenir en compte abans, després i durant les proves. "Crec que els joves són molt responsables i això és una concentració massiva de gent", ha afirmat Rodríguez. Enguany, amb l'objectiu de garantir les distàncies de seguretat, s'incorporen nous espais, com el Palau de Congressos, el Velòdrom i l'aeroport, en unes proves que faran més alumnes que mai. En total, hi haurà 5.606 estudiants, 1.403 més, és a dir, un 30% més que l'any passat.

Rodríguez ha informat que les proves s'estaven desenvolupant amb total normalitat i no s'hi ha produït cap incident. "Està tot perfecte i fins i tot ens han donat l'enhorabona perquè els espais estan en condicions òptimes", ha comentat la vicerectora dels Estudiants de la UIB.

Cargando
No hay anuncios

Els primers exàmens, que han començat a les 9 h, han estat els de Física i Història de la Filosofia i en aquests, com passarà amb la resta de l'alumnat, hi haurà més opcions per respondre a causa de les dificultats acadèmiques generades per la crisi sanitària, "En el de Filosofía s'havia de triar un dels dos textos, per a cada text hi havia preguntes i de les preguntes de teoria se'n podia triar una entre quatre. Hi ha moltes opcions", ha comentat el coordinador de les proves, Joan Toni Mesquida, qui també ha assenyalat que a Filosofia han sortit Descartes, Nietzsche, Plató, Marx i Hume. "Podien triar el que havien estudiat, no hi havia cap problema", ha dit.

Les directrius establertes per la UIB per a les proves de Selectivitat marquen pautes per evitar que hi hagi un excés de concentració de persones. "No arribeu amb més de trenta minuts d'antelació a l’edifici ni en passeu més de quinze defora l’aula. Si arribau molt prest en vehicle propi, esperau dins el vehicle. Anau directament a l’aula assignada i, tot d’una que acabeu la prova, anau-vos-en fora de l’edifici. No quedeu pels passadissos". Les instruccions de la UIB també tenen l'objectiu de recordar que l'intercanvi d'objectes suposa un risc de contagi de coronavirus que cal evitar. "Cal dur tot el material necessari: bolígrafs de color blau o negre, calculadora, líquid o cinta correctora, diccionaris, etc. No està permès demanar material a un company", especifiquen.

Cargando
No hay anuncios

Crida l'atenció que fins i tot s'especifiqui una instrucció adreçada a les persones amb els cabells llargs, que se'ls hauran "de fermar" (coa, trunyella, etc.). A més, com que no està garantit que hi hagi bars oberts, els alumnes hauran de dur begudes i aliments de casa. Això sí, una vegada asseguts al seu lloc, podran fer la prova sense mascareta. A les taules, tant si són fixes com si es poden moure, està garantida la distància d'un metre i mig que estableix la normativa sanitària. "A les fixes s'arriba al metre vuitanta", ha comentat la vicerectora d'Estudians de la UIB.

Cargando
No hay anuncios

Una de les novetats d'enguany és que en lloc de fer les proves d'assignatures troncals a primera hora, s'ha optat per posar-hi assignatures optatives. "Així, a la primera hi va més o menys un 40% de l'alumnat, i a la segona, el 100%", ha assenyalat Rodríguez. Les proves d'accés a la Universitat, que comencen aquest dimarts, dia 7, continuaran els dies 8 i 9 de juliol a les Illes Balears. El primer dia per evitar les aglomeracions hi hagut dos horaris d'entrada –el segon dia l'alumnat ja coneix el lloc on ha d'ana-. Les proves acabaran més tard, perquè entre examen i examen hi haurà un temps per a la neteja i la desinfecció dels espais. "Els descansos són una miqueta més llargs precisament per això", ha assenyalat Rodríguez.

Com s'ha assenyalat, el nombre de llocs per fer els exàmens a Mallorca s'ha ampliat de tres a nou: l'Auditori de Peguera, la Fàbrica Ramis a Inca, el poliesportiu d'Alcúdia, el de Manacor, el Velòdrom, l'antiga terminal de l'aeroport de Palma, el Palau de Congressos i l'Espai 36 de Sant Llorenç des Cardassar. Alhora el campus de la UIB passa de dos edificis a vuit. A Menorca es fa al recinte firal de Maó, com l'any passat, i s'ha cercat un lloc més ample: la sala multiusos de Ciutadella; a Eivissa es fa al recinte firal i a Formentera, a l'IES Marc Ferrer.