Selectivitat
Societat31/08/2023

Aquest curs no hi haurà nova selectivitat: el govern espanyol ajorna la seva implantació

Davant la convocatòria d'eleccions, el govern en funcions havia aturat el decret que havia d'implantar les noves PAU aquest curs

BarcelonaLes proves de la selectivitat continuaran sent les mateixes com a mínim fins al 2025. Aquest matí el ministeri d'Educació s'ha reunit amb els representants educatius de les comunitats autònomes i el ministeri d'Universitats ha fet el mateix amb els representants de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) per comunicar-los que ajorna la implantació de les noves proves d'accés a la universitat. Tal com ha informat el mateix ministeri, la decisió s'ha pres perquè "aprovar la norma excediria les competències d'un govern en funcions".

La previsió inicial era que el nou format s'apliqués a les proves del juny del 2024 per tal d'adaptar les PAU al nou currículum de batxillerat que s'ha implantat als instituts arran de l'aprovació de la nova llei d'educació estatal (Lomloe). Amb aquest fi, al febrer es va aprovar un esborrany del reial decret que donaria llum verda a les noves PAU, però amb la convocatòria d'eleccions el govern espanyol va decidir deixar-lo temporalment en un calaix. Una aturada que ara s'allargarà com a mínim un any, ja que l'executiu espanyol assegura que la nova selectivitat no s'aplicarà aquest curs 2023-2024, però tampoc menciona si ho farà el 2024-2025.

Cargando
No hay anuncios

La Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE) ha celebrat la decisió del govern espanyol de mantenir el format actual de la selectivitat. Aquest dijous, la presidenta de la CRUE, Eva Alarcón, ha considerat “important” aquest anunci perquè “està a punt de començar el curs i s'han de conèixer les normes del joc”. L'entitat va demanar el maig un ajornament del decret en considerar que no hi havia temps de posar en marxa un nou model i que fer-ho podria perjudicar “greument” els estudiants que aquest curs comencen segon de Batxillerat.

Justament "rebaixar la incertesa" de docents alumnes i famílies ha estat la petició dels rectors que els ministeris d'Educació i Universitast asseguren haver tingut en compte per prendre aquesta decisió. Alarcón ha reiterat el compromís de la CRUE per continuar treballant amb el govern espanyol en el futur disseny i implantació.

Cargando
No hay anuncios

Prova pilot

Al març, el ministeri d'Educació va fer una prova pilot a 50 centres de secundària de tot l'Estat per decidir com seria la nova selectivitat. Catalunya va ser la comunitat on van participar més centres –sis instituts amb 25 alumnes de primer de batxillerat a cadascun–. L'objectiu dels exàmens pilot era analitzar el grau d'adaptació dels alumnes a una prova competencial i al nou límit de temps que s'establiria per fer els exercicis. També es volien utilitzar per comparar diferents models de proves elaborats pel ministeri i comprovar la fiabilitat de correcció que tindrien.

Cargando
No hay anuncios

Entre els exercicis –molt més competencials– que es van posar a prova, els alumnes havien de calcular quant trigues a poder conduir després d'haver begut alcohol, ajudar Dani Pedrosa a anar com més ràpid millor pel circuit de Xest o entendre el procés de sanejament de l'aigua a l'Índia en anglès. Per analitzar els nous models d'examen, la Conferència Sectorial d'Educació també va fer qüestionaris i entrevistes personals als alumnes, per saber la seva opinió sobre l'estructura, el contingut i les característiques tècniques de les proves.

Ara, de moment, les conclusions extretes amb aquesta prova pilot queden en un calaix.