Societat 18/09/2024

Sencelles s'oposa al macroparc fotovoltaic previst a l'àrea boscosa de ses Planes

El projecte preveu l'ocupació de 210.000 metres quadrats de la finca amb plaques solars

Tot Pla
2 min
Parc fotovoltaic.

SencellesEl ple de l'Ajuntament de Sencelles aprovà per unanimitat rebutjar la creació d'un macroparc fotovoltaic a la finca de ses Planes. És un projecte que sortí a exposició pública a principis del mes d'agost i que aquests dies veu expirar el termini per presentar-hi al·legacions. El macroparc ocuparia 210.000 metres quadrats amb plaques solars a un dels pocs boscos que queden al municipi.

Des de l'Ajuntament assenyalen que "actualment, es troba en període d'exposició pública la sol·licitud d'autorització administrativa relativa a la instal·lació d'un polígon energètic fotovoltaic a la finca de ses Planes de Sencelles, una de les poques zones de bosc i garriga amb alzines del municipi que, alhora, és paisatge singular i de gran valor patrimonial i natural". El projecte preveu ocupar 22 de les 86 hectàrees del polígon 13 parcel·la 13 del municipi, i s'hi preveuen instal·lar 33.600 panells solars.

L'Ajuntament ha presentat un informe tècnic, no vinculant, en el qual s'assenyalen tota una sèrie d'elements que indiquen que la ubicació d'aquest parc no és l'adequada.

Amb això, l'Ajuntament de Sencelles s'uneix a les reivindicacions de la plataforma 'Renovables Sí, però no així!', per "exigir una moratòria en la tramitació de projectes fotovoltaics en sòl rústic, fins que es desenvolupi una planificació territorial adequada, que prioritzi l'ús de zones degradades o industrials i protegeixi el sòl agrícola i el paisatge".

El batle de Sencelles, Joan Carles Verd, ha assenyalat que "la falta de planificació i la pressió per part de grans inversors externs no només posa en risc el nostre territori, sinó que també qüestiona la sobirania energètica local i la justícia social, lluny d'una transició energètica descentralitzada i justa, que prioritzi l'autoconsum, les comunitats energètiques i la participació activa de la ciutadania en la presa de decisions".

Reunió

Ara, a més de la unanimitat del Consistori, la Sala ha convocat tots els veïns del municipi a una reunió informativa. Serà aquest dimecres dia 18, a les 19 h, al casal de cultura de Can Garau. S'ha previst que s'hi expliqui "la situació actual i les al·legacions presentades pel Consistori". A la reunió hi assistirà Margalida Rosselló de 'Renovables Sí, però no així'.

Partit Popular

Per la seva banda, el PP de Sencelles també ha volgut mostrar-hi el rebuig i sumar-se "al moviment veïnal i social contra el parc fotovoltaic de 210.000 metres quadrats que una empresa energètica valenciana planeja instal·lar a una zona rústica del municipi". El regidor i portaveu del PP local, Toni Ferragut, ha mostrat el seu suport a l'equip de govern local i la seva disposició "a establir un front comú d'actuació davant aquesta instal·lació". Ferragut també ha assenyalat que "ens hagués agradat que el batle ens convocàs per plantejar accions conjuntes". "Quan es tracta de defensar els interessos dels sencellers, el batle sempre ens tindrà al seu costat". Bona mostra d'això, expliquen els populars de Sencelles, és que "en el ple es va aprovar, per unanimitat de tots els grups presents, una moció del PP rebutjant el projecte i instant l'equip de govern que es mogui, expliqui el projecte als veïns i els ajudi a presentar al·legacions".

stats