Set de cada deu persones al món tenen en compte el canvi climàtic per decidir on viure o treballar

El 80% del món vol més contundència en l'acció climàtica dels governs, segons un sondeig de l'ONU

2 min
El creixement en les emissions de CO2 s'alenteix. / Reuters

BarcelonaLa preocupació per l'emergència climàtica creix arreu del món, segons la segona edició de l'enquesta Vot Climàtic, del Programa per al Desenvolupament de l'ONU (PNUD). Tant és així que, d'acord amb aquest sondeig, el 69% de la població mundial diu que el canvi climàtic influeix a l'hora de prendre grans decisions com on viure, on treballar o què comprar. Una mitjana que baixa en el cas de l'estat espanyol fins al 45% de la població, però que puja en països com Kènia, l'Afganistan, Uganda o les Filipines (països on s'apropa al 90%). En general, aquesta influència de la crisi climàtica a l'hora de prendre decisions importants és més alta als països on la majoria de la població viu de l'agricultura. Però també en països industrialitzats com el Japó, França o Itàlia, per exemple, supera el 60%. Els que menys hi pensen són els russos, els txecs i els estatunidencs.

Una majoria aclaparadora de la població mundial, el 80%, vol que els seus governs prenguin accions més contundents per lluitar contra la crisi climàtica. El 86%, de fet, demana al seu estat que deixi de banda les diferències polítiques amb altres països per lluitar plegats contra aquesta amenaça. És la principal conclusió de l'enquesta publicada aquest dijous pel PNUD i realitzada conjuntament amb la Universitat d'Oxford i Geopoll.

L'enquesta, People's Climate Vote 2024, ha entrevistat 75.000 persones de 77 països diferents, que representen el 87% de la població mundial, a qui van fer 15 preguntes sobre la seva percepció dels impactes de la crisi climàtica i les polítiques en marxa per combatre'ls. Segons el PNUD, és l'enquesta més gran mai feta sobre crisi climàtica en representació geogràfica. La mateixa enquesta feta l'any 2021 va entrevistar 1,2 milions de persones, però llavors cobria 50 països, que representaven el 57% de la població mundial. En aquella ocasió, en plena pandèmia, el 64% dels enquestats va dir que la crisi climàtica era una gran emergència.

Segons l'enquesta d'aquest 2024, el 72% de la població mundial està a favor d'una ràpida transició per abandonar els combustibles fòssils, fins i tot en els països que en són els principals productors. Els Estats Units, el principal exportador de gas, és el país amb un percentatge més baix de gent que aposta per aquesta transició ràpida, però encara són majoria: el 54%.

En general, però, als principals emissors de gasos d'efecte hivernacle, l'opinió pública majoritària demana més acció per reduir les emissions, des del 66% de la població als Estats Units i Rússia fins al 93% d'Itàlia, passant pel 73% a la Xina, que és el país que més emet avui dia. Els Estats Units és el segon gran emissor i allà el suport no és tan contundent, però encara és majoritari.

"El vot climàtic dels pobles és clar i fort. Els ciutadans del món volen que els seus líders transcendeixin les seves diferències, actuïn ara i actuïn amb valentia per lluitar contra la crisi climàtica", diu l'administrador del PNUD, Achim Steiner. "Els resultats de l'enquesta, sense precedents en la seva cobertura, revelen un nivell de consens realment sorprenent. Instem els líders i els responsables polítics a prendre'n nota".

stats