Set talaies de vorera de mar per visitar aquest estiu i fer-hi un capfico
Les passejades a les torres centenàries del litoral mallorquí ofereixen la possibilitat de refrescar-s'hi ben de matí o l'horabaixa de tard
PalmaN'hi ha de molt ben conservades, altres d'esbaldregades de manera parcial i algunes altres de les quals just es conserva el sòcol. Les més de cinquanta talaies que envolten tot el litoral mallorquí tenen en comú una posició privilegiada sobre les roques de la mar. Visitar-les en aquesta època de l'any és un gust, perquè tot i la pujada considerable que hi ha per accedir a algunes, sempre hi ha la possibilitat de fer un capfico abans de partir o en tornar-ne. Ara bé, a causa de la calorada d'aquests dies, l'ARA Balears recomana, però, fer la passejada a primera hora del dematí o a darrera de l'horabaixa. Aquesta és la llista:
1.Torre de Cala Figuera. Calvià. S'hi accedeix des de Portals Vells, després d'una curta passejada, que també passa pel quarter militar abandonat de Rafalbeig. Parcialment esbaldregada, la torre ha estat objecte d'algunes accions de rehabilitació. Molt a prop, s'hi troba el far de Cala Figuera. A la seva dreta, una escaleta de pedra mena a la mar. Amb unes tenasses planes, hi fa bon estar per pegar un capfico i prendre el sol.
2.Torre de Cala en Basset. Andratx. Situada damunt Cala en Basset, aquesta talaia ofereix unes vistes impressionants cap a l'illa de la Dragonera i els penyals de la Trapa que peguen damunt la mar. S'hi accedeix des del nucli de Sant Elm, després d'una caminada d'uns 30 minuts. Té algunes construccions adossades d'època contemporània que es troben en mal estat. Els més arriscats poden pujar al terrat de la torre amb una grimpada, i aferrant-se a les juntes de les pedres. Per tornar cap a Sant Elm, allò ideal és fer-ho per la ruta circular, baixar fins a Cala en Basset i fer-hi un capfico.
3.Torre Picada. Sóller. Fins fa poc havia estat en mans de particulars, però el Consell de Mallorca l'adquirí l'any passat. Com que el seu accés era restringit, durant dècades ha estat al marge d'actes vandàlics, cosa que l'ha feta una de les talaies més ben conservades de la costa mallorquina. És d'una grandària espectacular, i està ben situada damunt un penya-segat, des d'on es veu la illeta i la bocana del Port de Sóller. El Consell en senyalitzà un itinerari que hi mena des del Port, passant per l'oratori de Santa Catalina. El camí de tornada és ideal per fer una aturada a ses Puntes, un lloc amb bon accés a la mar per refrescar-se durant un horabaixa d'estiu.
4.Talaia d'Albercutx. Pollença. Situada damunt un puig a la península de Formentor, és una de les torres amb unes vistes més espectaculars cap a la part nord de la serra de Tramuntana, i les badies de Pollença i d'Alcúdia. Arribar-hi és molt fàcil per carretera, des del mirador del Colomer. Ara bé, durant els mesos d'estiu el trànsit hi és retringit amb vehicle privat per evitar la saturació de vehicles. Tanmateix pot ser una bona aturada quan es fa el trajecte amb l'autocar de línia, per llavors continuar el trajecte cap a Cala Figuera o Cala Murta.
5.Talaia d'Alcúdia. Situada a la península de la Victòria, d'aquesta talaia ja només en queda el sòcol. De fet, s'utilitzà la base de la torre per instalar-hi un vèrtex geodèsic. Accedir-hi és relativament fàcil des de l'ermita de la Victòria, on es pot arribar amb vehicle. Tanmateix, la pujada fins a la torre serà salada per a aquells que no estiguin avesats a caminar. Allò ideal és fer el capfico en baixar-ne, a la platja de s'Illot. Durant els mesos d'estiu, si és horabaixa de tard, segurament ja s'haurà buidat de visitants.
6.Talaia de Son Jaumell. Capdepera. Ubicada a la península del Llevant, és ideal per fer-hi una ruta circular entre Cala Mesquida i Cala Agulla. Parcialment esbaldregada, només queda dreta la meitat de la torre. La possibilitat de fer el bany és a cadascuna de les dues platges des d'on es pot partir. Les vistes són espectaculars mirant cap al cap del Freu, que és una àrea restringida a causa del seu valor ornitològic. Tanmateix, això no lleva que, des d'enfora, es pugui mirar.
7.Talaia Nova del Cap Vermell. Capdepera. Situada al cap Vermell, entre Cala Provençal i Canyamel, aquesta torre està ubicada damunt les coves d'Artà. Fa més d'una dècada va ser objecte d'una restauració exhaustiva, i ara el seu estat de conservació és bo. Des de Cala Provençal, el camí és costerut, i passa per algun redol espès d'arboceres. Si es tria aquesta opció és ideal fer el capfico al caló del Contraban, un lloc arrecerat i amb pocs visitants.