Mobilitat

Setge als taxis pirates: el Govern farà controls a Palma i Eivissa aquest estiu

La campanya contra l'intrusisme en el transport terrestre als aeroports d'ambdues illes es farà entre el 13 de juny i el 15 d'octubre

El pla de xoc contra l'intrusisme es desplega cada estiu des del 2016.
08/05/2023
2 min

PalmaDesprés que el sector del taxi i el dels minibusos arribassin a un acord per l'aeroport de Palma divendres passat, quedava pendent fer front a l'intrusisme il·legal que pateix aquest tipus de transport: els taxis pirates, és a dir, cotxes particulars que operen com a tal. Una setmana més tard dels incidents a Son Sant Joan, el Govern ha posat fil a l'agulla tant a Palma com a Eivissa, l'illa més afectada per aquesta situació. La Conselleria de Mobilitat i Habitatge i el Consell d'Eivissa –qui té les competències d'inspecció transferides– han aprovat posar en marxa el Pla de xoc contra l'intrusisme a partir del 13 de juny i fins al 15 d'octubre als aeroports de les dues illes.

Així ho ha anunciat aquest dilluns el portaveu del Govern, Iago Negueruela, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern, en què s'ha autoritzat el conveni de col·laboració entre la Conselleria de Mobilitat i el Consell d'Eivissa en aquesta matèria. L'esmentat pla de xoc, que es desplega a Eivissa des del 2016, se centrarà enguany en els aeroports de Palma i Eivissa, i inclourà controls periòdics de transport de mercaderies en col·laboració amb la Guàrdia Civil i la policia local. Així, la Inspecció de Transports de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre ha programat 120 controls a l'aeroport de Palma, mentre que a Eivissa preveu que els agents es desplacin periòdicament per prestar serveis de control.

En el cas de l'illa pitiüsa les actuacions se centraran també en l'aeroport, però s'estendran a l'entrada i sortida de grans esdeveniments a locals, discoteques i ports turístics. Totes aquestes actuacions es faran en els horaris programats pel Servei d'Inspecció del Consell Insular d'Eivissa, en col·laboració amb la Guàrdia Civil. Cal recordar que el Govern i el Consell d'Eivissa col·laboren des del 2016 per lluitar contra l'intrusisme els mesos d'estius i incrementar la pressió sobre aquesta pràctica il·legal. A més, per analitzar en profunditat aquesta casuística i planificar possibles solucions, ambdues administracions van crear el 2015 la Comissió d'Intrusisme de Taxis i Lloguer de Vehicles de Transport amb Conductor (VTC).

Els conflictes disminueixen a Eivissa, però es traslladen a altres punts

Sobre això, el president de la Federació Insular del Taxi d'Eivissa, Toni Riera, ha afirmat en declaracions a l'ARA Balears que "els conflictes han anat a menys", a l'aeroport, perquè "s'han fet actuacions per part de les autoritats, però encara són allà". "Quan apareix la policia se'n van. I si no apareix, hi queden. Nosaltres intentam no tenir conflictes amb ells, perquè és difícil fer-los fora si no són les autoritats", lamenta. Ara bé, mentre que a Mallorca el problema es concentra a l'aeroport, a Eivissa s'ha estès a altres punts, com ara "discoteques o beach clubs", segons Riera.

Un altre dels reptes que ha començat a assumir Eivissa és el dels VTC. El representant del sector del taxi a l'illa pitiüsa indica en aquest sentit que "abans n'hi ha molts que podien estar operant, però una sèrie d'actuacions han fet que almenys les deslocalitzades –és a dir, les empreses d'altres comunitats autònomes que es desplaçaven per operar aquí– ja no hi siguin". Ara, afegeix, "en teoria només hi ha VTC de la nostra comunitat autònoma", encara que de vegades "incompleixen la normativa de precontractació amb 30 minuts d'antelació".

stats