Un de cada quatre balears fuma

Centres de salut, hospitals i col·legis professionals organitzen activitats per commemorar aquest dijous el Dia mundial sense tabac

AAAAA
Ara Balears
30/05/2018
4 min

PalmaProp del 23 per cent dels balears consumeixen tabac, un percentatge inferior a la mitjana espanyola, que se situa en el 25 per cent, segons el sondeig Respiapp de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

Amb motiu del Dia mundial sense tabac, aquest dijous, l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha recordat que el 75 per cent de la població espanyola és no fumadora o exfumadora, encara que s'evidencia una tendència a la baixa en persones fumadores en els darrers 5 anys.

A les Balears, on l'AECC, per mitjà de cursos de deshabituació tabàquica, va ajudar 119 persones a deixar de fumar, el percentatge de consum de tabac entre els menors de 25 anys es va situar en el 18,4 per cent l'any passat, per sota del nivell de 2009, que era del 27,8 per cent.

Segons va informar el Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) al desembre passat, un total de 205.000 persones fumen diàriament a Balears, un 30% de les quals desitja deixar aquest hàbit en sis mesos.

Dos de cada tres joves d'entre 15 i 24 anys no té intenció de deixar de fumar

El Grup Espanyol de Càncer de Pulmó, format per més de 400 experts de tot l'Estat, ha alertat que dos de cada tres espanyols d'entre 15 i 24 anys no té intenció de deixar de fumar, una dada de l'Institut Nacional d'Estadística que qualifica de conducta de risc, per la qual cosa demana que es reactivin les campanyes de sensibilització dirigides a aquest grup més vulnerable.

Segons l''Enquesta sobre l'ús de drogues en alumnes d'ensenyament secundari a Espanya (ESTUDES 2016)', l'edat d'inici en el consum del tabac és de 14 anys i del consum diari de tabac de 15. Hi ha un percentatge més alt de dones que fumen, amb un 40,7% enfront del 31,2% dels homes.

La Gerència d'Atenció Primària del Servei de Salut de les Illes Balears assessora, orienta i imparteix tallers de deshabituació del tabaquisme.

Durant el 2017, els professionals dels centres de salut van realitzar 99.243 actuacions per aquesta matèria: 94.765 van ser consells, 2.183 intervencions breus, 1.601 intervencions individuals i 714 intervencions grupals.

El Servei de Prevenció de la Malaltia ha coordinat l'edició de material per a l'abordatge individual i grupal per al tractament del tabaquisme amb el lema 'Somriures sense fum'.

Setmana sense Fum

La UIB lliurarà aquest dijous, amb motiu del Dia mundial sense tabac, el premi del concurs de fotografia 'Tria triar', relacionat amb el consum de tabac i el medi ambient.

El Col·legi Oficial d’Infermeria ha atorgat aquest dimecres el premi al millor clipmetratge del III Concurs de pòsters i clipmetratges per a la prevenció del tabaquisme entre els joves, coorgantizat per les conselleries de Salut i Educació, amb la col·laboració de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, l’Associació Balear d’Infermeria Familiar i Comunitària (ABIC), l’IBAMFIC i el Coiba. El guardó ha estat per als alumnes de l'IES Pau Casesnoves d'Inca Daniela Dolghieru, Tania Herrera i Lluc Aristondo, autors del clipmetratge 'T.Bac', que mostra com un fumador va “pagant” amb mesos de la seva vida els paquets de tabac en una màquina expenedora. Els ha lliurat el premi Marta Torán, infermera de l’hospital Son Llàtzer i membre de la Junta del Coiba, qui ha agraït als alumnes la seva implicació per conscienciar altres joves que "prevenir, evitar començar un mal hàbit, és millor que haver de deixar-lo després per complicacions de salut".

El guardó ss suma a l’atorgat dimarts al millor pòster, que va ser per a una alumna del col·legi Fra Joan Ballester de Campos. El pòster, titulat 'De tu depèn el teu futur', va rebre el premi atorgat per l’Associació Balear d’Infermeria Familiar i Comunitària (ABIC), amb la presència de la infermera Rosa Adrover.

Taula informativa i proves per mesurar la capacitat pulmonar

Per commemorar el Dia mundial sense tabac, els hospitals públics i els centres de salut d'Atenció Primària també duran a terme accions de sensibilització tota la setmana a les seves instal·lacions i també a centres educatius i mercats.

La Direcció General de Salut Pública i Participació instal·larà aquest dijous entre les 9 i les 14 h una taula a la Rambla de Palma amb informació sobre les conseqüències negatives del tabac i els recursos per ajudar a deixar de fumar. Al mateix envelat, professionals de la Gerència d'Atenció Primària del Servei de Salut, la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària (Ibamfic), el Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (Coiba)i l'Associació Balear d'Infermeria Comunitària (ABIC) faran proves de cooximetria i espirometria als interessats a conèixer el seu nivell de capacitat pulmonar.

Infermeres de nombrosos centres de salut i hospitals de totes les Illes han organitzat al llarg d’aquesta setmana parades i taules informatives al carrer i als centres educatius per informar sobre els perills del tabac i conscienciar els joves i la resta de la població sobre la necessitat de mantenir hàbits saludables de vida.

Més de 9.800 alumnes han participat en programes preventius

Més de 9.800 estudiants van participar durant el curs 2016-17 en algun dels programes de prevenció del consum de tabac, segons ha informat la Conselleria de Salut.

Varen ser 5.891 els alumnes d'Educació Primària que varen participar en el programa 'Bon dia, salut', en el qual se'ls expliquen les conseqüències negatives del consum de tabac, a més de la importància dels hàbits saludables.

stats