Salut

Símptomes de la menopausa que potser no coneixes (i què has de fer per estar millor)

Una bona alimentació, l'exercici i alguns tractaments ajuden a millorar la qualitat de vida

BarcelonaLa menopausa és una etapa de la vida de totes les dones. La menstruació desapareix i els ovaris deixen de fabricar hormones essencials, com els estrògens i la progesterona. Acostuma a aparèixer entre els 45 i els 55 anys, però també pot fer-ho abans o després d’aquesta franja d’edat, i provoca canvis físics i emocionals que afecten el benestar i la qualitat de vida. Alguns dels símptomes, com els fogots, són àmpliament coneguts, però n'hi ha d'altres que no es relacionen habitualment amb la menopausa i que també experimenten moltes dones. Quan es té la menopausa, la directora del servei de ginecologia i obstetrícia de l’Hospital de Sant Pau, Elisa Llurba, recomana fer canvis en l'estil de vida, com l'exercici físic i una bona alimentació, i valorar amb experts si cal incorporar tractaments hormonals substitutius per fer front a aquesta nova etapa amb bona salut. Això sí, remarca la importància de treballar-ho conjuntament amb els professionals de ginecologia.

Quins són els símptomes (coneguts i poc coneguts) de la menopausa?

Els símptomes que tothom té més identificats són els fogots, l'insomni, els canvis d'humor i la irritabilitat. Ara bé, Llurba explica que n'hi ha d'altres que sovint no es relacionen amb la menopausa, com el dolor a les articulacions, les infeccions d'orina, la fatiga i les taquicàrdies. L'augment de pes, sobretot a la zona abdominal, la sequedat vaginal, la pèrdua de desig sexual i la caiguda dels cabells també s'hi associen i generen molta preocupació entre les dones.

Cargando
No hay anuncios

A llarg termini, la falta d'estrògens, una hormona antiinflamatòria que regula processos cardiovasculars i fisiològics, augmenta el risc de patir obesitat, depressió, diabetis, osteoporosis i malalties cardiovasculars. Per això, cal contrarestar la menopausa amb hàbits de vida saludable i teràpia hormonal i, així, prevenir complicacions en el futur, defensa Llurba.

Quina dieta he de seguir?

Regular molt bé la dieta és clau per a les dones amb menopausa i ha d'estar basada en aliments antiinflamatoris. La fruita, la verdura, els fruits secs i el peix blau són aliments que aportaran protecció perquè compensaran la falta d'estrògens. Aliments rics en fibra i una bona quantitat de proteïna saludable, com els llegums i la carn blanca, són essencials per mantenir una bona massa muscular i protegir els ossos. També és important evitar sucres, aliments processats i l'alcohol, així com moderar carbohidrats d’absorció ràpida (pa, arròs i pasta) i intentar menjar opcions integrals.

Cargando
No hay anuncios

Quins exercicis puc fer per estar millor durant la menopausa?

La taxa de sedentarisme en la franja d'edat dels 45 als 55 anys és molt elevada, i més entre les dones, adverteix Llurba. Per això, és important incorporar l'exercici en el dia a dia i ser una persona activa. "Hauria de ser un hàbit consistent i fer-ne tres cops a la setmana. No és opcional", afirma l'experta. Recomana fer exercicis de força perquè una musculatura forta i amb bon to protegeix els ossos i millora el metabolisme del sucre, així com anar a peu als llocs.

Cargando
No hay anuncios

L'estrès també juga un factor molt important durant la menopausa i és crucial treballar-ho per tenir una bona gestió emocional. Ser capaç de parar i trobar temps de qualitat per una mateixa és clau.

Quins tractaments hormonals puc seguir per contrarestar la menopausa?

Abans de començar qualsevol tractament cal consultar amb el ginecòleg per veure si hi ha alguna contraindicació. No totes les dones poden rebre el mateix i un cop es comença és important fer un seguiment amb professionals per si sorgeixen dubtes. De forma complementària a la teràpia hi ha suplements que poden ajudar a millorar símptomes i molèsties.

Cargando
No hay anuncios

Els tractaments hormonals estan aconsellats per les diferents societats científiques per millorar la qualitat de vida en aquesta etapa, ja que ajuden a disminuir el risc de patir malalties causades per la pèrdua d'hormones. En funció de l'estat de cada dona i de les seves preferències es recomanarà una teràpia hormonal substitutiva o una altra.

Aquests tractaments duen les mateixes hormones que les que fabriquen els ovaris, que s'anomenen bioidèntiques. Els que tenen un perfil de seguretat més alt són els que s'administren per via cutània en forma d'esprai, pegats i gel i s'han de combinar amb progesterona natural. Si no es poden prescriure perquè hi ha contraindicacions, n'hi ha d'altres de locals que s'apliquen per via vaginal que també estan indicats i són segurs.

Cargando
No hay anuncios

Llurba explica que la literatura científica sosté que aquests tipus de tractaments es poden seguir almenys durant 10 anys i cada vegada hi ha més dades que indiquen que es poden allargar en el temps perquè els seus efectes es mantenen. "És molt important preservar la salut al màxim possible si no hi ha cap contraindicació", conclou.