Educació equipararà els sous dels docents de la concertada amb els de la pública el 2023
Sindicats i Conselleria acorden trobar-se en dues meses tècniques per arribar a un acord
PalmaLa Conselleria d'Educació, la patronal de l'escola concertada i els sindicats s'han reunit aquest dimarts per negociar un nou acord marc per als anys 2023-2027 que vol millorar les condicions sociolaborals i educatives de l'ensenyament privat concertat. El departament de Martí March ha posat sobre la taula una inversió de 13 milions d'euros entre el 2023 i el 2027 i ha proposat equiparar els sous dels docents amb els que fan feina a la pública a partir de gener del 2023.
Altres aspectes laborals que inclou la proposta de la Conselleria és aplicar l'increment retributiu els anys 2022 i 2023 i recuperar els que no es varen aplicar el 2020 i el 2021; reduir a 23 hores l'activitat lectiva a partir del curs que ve; recol·locar el professorat de la concertada que es vegi afectat per la reducció d'alumnat; i començar a pagar a partir de l'any que ve la paga de 25 anys d'antiguitat als docents jubilats.
D'altra banda, Educació vol incrementar un 7% la dotació per despeses de funcionament als centres privats concertats a partir del 2023 i obre la porta a negociar nous augments del 2024 al 2027 per garantir que els centres "prestin el servei en condicions de gratuïtat". En un comunicat, la Conselleria afirma que la negociació "estarà lligada" al fet que els centres "millorin la justificació de despeses" i donin "garanties efectives" que compleixen amb la gratuïtat.
El departament d'Educació parla de garantir la gratuïtat perquè hi ha centres concertats que cobren quotes voluntàries i tenen altres despeses afegides –com ara els uniformes– que, a la pràctica, suposen un sobrecost a les famílies. Cal dir que, segons la llei educativa espanyola, els centres privats concertats "en cap cas poden percebre quantitats de les famílies per rebre l'ensenyament de caràcter gratuït, imposar l'obligació de fer aportacions a fundacions o associacions ni establir serveis obligatoris, associats a l'ensenyament, que requereixin aportacions econòmiques per part de les famílies dels alumnes". L'objectiu és "garantir la possibilitat d'escolaritzar tot l'alumnat sense discriminació per motius socioeconòmics".
Proposta "insuficient"
Unes hores abans de la reunió, els sindicats de la concertada (USO, STEI, FSIE, UGT i CCOO) han protestat aquest dimarts davant de la Conselleria d'Educació per la darrera proposta de millores sociolaborals de l'Administració. El sindicat majoritari, USO Illes Balears, ha valorat que la proposta de Martí March és "molt insuficient" i, per tant, "inassumible". Per la seva banda, l'STEI ha manifestat "la falta de sintonia amb les propostes de l'administració". Així i tot, les entitats sindicals han accedit a continuar negociant en dues meses tècniques.