Turisme
Societat 18/07/2024

Els sindicats consideren que el model turístic actual "potencia l'explotació laboral"

CCOO, UGT i l'STEI s'adhereixen a la manifestació contra la saturació turística del 21 de juliol

2 min
La plataforma s'ha reunit aquest dissabte davant la Seu.

PalmaL'STEI, UGT I CCOO participaran en la gran mobilització contra la saturació turística organitzada per la plataforma Menys Turisme, Més Vida que tindrà lloc dia 21 de juliol a Palma i reclamarà un canvi de rumb en el model turístic actual. Segons ha considerat el secretari general de CCOO, José Luis García, la participació del món sindical en la convocatòria és "imprescindible" perquè "el model turístic actual potencia l'explotació laboral i afecta les condicions de vida dels treballadors". "De cada vegada es necessiten més turistes per tenir menys guanys i això repercuteix a una precarietat laboral que queda palesa d'acord amb els salaris on no es pot fer front al cost de la vida", ha afegit.

García ha assenyalat que el model actual "empobreix la classe treballadora i afavoreix segons quins empresaris" perquè "a més de ser molt intensiu amb mà d'obra, és mà d'obra poc qualificada i repercuteix en els salaris". En el mateix sentit, ha fet una crida als treballadors mallorquins perquè se sumin a la manifestació. "No volem més desigualtat a la nostra comunitat autònoma", ha insistit.

Per altra banda, ha posat èmfasi en la problemàtica de l'habitatge i ha remarcat que amb els sous actuals "no es pot fer front al cost que suposa viure a les Balears". De fet, ha assegurat que les places de Policia, de Guàrdia Civil, del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) i de la Seguretat Social "no es cobreixen per la manca d'habitatge assequible"." Tenim un problema de dotació de serveis públic que no s'estan cobrint", ha subratllat.

Per part seva, la vicepresidenta general d'UGT, Xisca Garí, ha lamentat que "l'única cosa que no creix i no millora és la vida de les persones treballadores". A més, ha remarcat que les llargues jornades intensives, els "infrahabitatges" on s'allotgen els treballadors i el difícil accés a les administracions públiques "creen angoixa i perjudiquen la salut mental" de la classe obrera. En aquest sentit, ha recordat que el 2023 les Balears varen ser la comunitat amb més sinistralitat laboral d'Espanya.

El secretari general de l'STEI Intersindical, Miquel Gelabert, ha deixat clar que els sindicats majoritaris "no diuen no al turisme sinó a la massificació turística" i ha fet referència a les dificultats que tenen els docents que s'han de desplaçar a altres illes per trobar un lloc per viure. "Hi ha la necessitat d'aturar l'especulació urbanística", ha sentenciat.

Canvi de polítiques i no de polítics

Respecte de la destitució de la consellera d'habitatge Marta Vidal i el nomenament de José Luis Mateo com a nou responsable, el líder de CCOO ha considerat que "el més important és que canviïn les polítiques i s'intensifiquin per donar solucions a la problemàtica". També ha demanat a la presidenta del Govern, Marga Prohens, que convoqui una mesa de diàleg social amb caràcter d'urgència.

Per la seva banda, Garí ha qualificat de "poc efectives" les mesures que Vidal ha aplicat i ha retret que "ni tan sols varen convocar els sindicats per elaborar el Decret de mesures urgents". "Ens ho varen donar cuinat, però vàrem veure que els promotors sí que sabien del que xerrava la consellera", ha lamentat.

stats