Els sindicats convoquen una manifestació contra la "precarització" de les treballadores de les escoletes privades

Una educadora subjecta al conveni col·lectiu de Menorca cobra 1.428 euros, mentre que les de la resta de l'Estat en perceben 1.028

Ramon Mondéjar, del STEI; Toni Sacarés, de FSIE; Josefina Ramis, de CCOO; Jaume Coll,d' UGT i Christian repiso, d'USO
2 min

PalmaEls sindicats CCOO, UGT, FSIE, USO i STEI han convocat una manifestació dijous 22 de juny a les 18 h davant la seu de Feipime, per denunciar "l'immobilisme de la patronal en la negociació del conveni col·lectiu estatal d'Educació Infantil privada". La manifestació s'emmarca en el conjunt de mobilitzacions arreu d'Espanya que s'han previst durant la segona quinzena de juny. Els sindicats volen reivindicar la necessitat de millorar els drets laborals de les treballadores dels centres escolars infantils privats i de gestió indirecta (cedits pels Ajuntaments).

A part de la manifestació, entre el 26 i el 30 de juny es faran aturades parcials entre les 9 h i les 9.30 h. L'adhesió serà voluntària i els participants duran una camiseta negra en senyal de protesta. Els sindicats han denunciat que l'actual conveni col·lectiu (el número 12) és del 2019 (d'ençà d'aquell moment no s'ha aplicat la clàusula de revisió salarial). Es va sol·licitar la convocatòria de la mesa negociadora, que, malgrat tot, no es va reunir fins el 2022. Ara per ara, ja s'han fet deu reunions, sense èxit. El delegat sindical d'UGT, Jaume Coll, ha informat que per a aquest mateix dilluns hi havia convocada una nova trobada, "que la patronal ha cancel·lat quan han sabut que s'anaven a convocar mobilitzacions". I ha afegit que "no hi ha intenció per part de la patronal de proposar noves taules salarials".

Un sector "feminitzat i precaritzat"

Els sindicats convocants han explicat que el sector de les escoletes privades "està molt feminitzat i precaritzat". Afecta més de 1.000 dones que, damunt el paper, continuen cobrant menys del salari mínim interprofessional, malgrat que a la pràctica si que arriben a la remuneració mínim legal. Els delegats han exposat el cas de Menorca, on les escoletes privades "tenen un conveni col·lectiu propi que és el més avançat d'Espanya", ha dit Ramón Modejar, de l'STEI. Un exemple clar es veu en les nòmines: una educadora subjecta al conveni illenc cobra uns 1.428 euros, mentre que la que es regeix per l'estatal, en cobra 1.028. A Menorca, ha explicat Modejar, "hi ha molta tradició d'escoletes privades, que estan majoritàriament en mans de cooperatives". Els negocis s'organitzen seguint uns patrons que permeten "que hi hagi menys beneficis, però que tothom tingui unes bones condicions". "Però en cas que les grans patronals passin a gestionar els centres menorquins, es tem que tot vagi a pitjor".

Algunes de les reivindicacions dels sindicats són la pujada salarial, "no només en funció de l'IPC, sinó també de dignificar les retribucions", ha detallat Josefina Ramis, de CCOO. També es demana "incorporar les hores lectives i no lectives, perquè les treballadores no tenen temps per formar-se". UGT, per la seva part, reclama que la pujada salarial mínima sigui de l'11% i "un nou complement educatiu d'un mínim del 3% del salari base", ha dit Coll.

stats