Els sindicats reclamen a Educació que les millores laborals siguin més immediates
El conseller Martí March i els representants sindicals s'han reunit per negociar un acord marc per al període 2023-2027
PalmaEl conseller Martí March s'ha reunit aquest dimecres amb els sindicats per començar a negociar un nou acord marc sobre mesures sociolaborals i de polítiques educatives que tindria vigència fins a final del 2027. Els representants sindicals han valorat que s'hagi posat sobre la taula una proposta de millores, però, alhora, han criticat que arriba tard i que les mesures es dilaten massa en el temps.
"Hi ha propostes que es varen incloure en l'acord del 2015 i encara no s'han duit a terme", diu el portaveu de l'STEI, Lluís Segura. I posa d'exemple la reducció de l'activitat lectiva a 18 hores a Secundària, que ara la Conselleria proposa implementar en un termini de dos cursos. Pel que fa a les mesures concretes, considera que són "minses", sobretot perquè "es dilaten en el temps de manera innecessària: quasi totes són a quatre anys vista", ressalta. En aquest sentit, Segura reclama que la gran majoria de les accions es fixin per a abans de maig del 2023 (quan hi ha eleccions) i que el pressupost educatiu pugui assegurar aquest calendari.
Un dels grans reclams dels docents és la posada en marxa de la carrera professional docent, que el Departament de Martí March preveu començar a fer efectiva el 2024. Els sindicats volen que ja es comenci a aplicar l'any que ve. "Es necessiten mesures concretes i palpables que es traslladin a la nòmina del personal docent", reclama UGT en un comunicat. En el seu cas, proposa que s'aboni a partir de gener de 2023 un pagament a compte de la carrera professional, "que seria regularitzat una vegada implementat el model que s'acordi".
"Proposta electoralista"
"SI la proposta de preacord no té cap efecte d'aplicació immediata, podríem pensar que es tracta d'un acord totalment electoralista utilitzat pel Govern", ha afirmat el president d'ANPE, Víctor Vilaltoro. "Si es pretén abaixar la pressió que es viu actualment als centres educatius, la proposta s'ha de millorar, concretar i calendaritzar", ha afegit. En la mateixa línia s'ha expressat Segura: "L'acord es fa a final de legislatura, després de les protestes de final del curs passat i inici d'aquest, i amb les eleccions al maig". Així i tot, ha assegurat que "si es fa bé pot sortir un bon acord".
UOB Ensenyament ha remarcat també que el procés de negociació s'inicia "quan manquen sis mesos per a les eleccions autonòmiques" i considera que no són "ni el temps ni les maneres". El sindicat considera que s'hauria d'haver acabat de complir l'anterior acord marc i començar-ne un de nou en la propera legislatura, si és que continuen els mateixos partits al Govern.
Per la seva banda, Martí March ha defensat que "és una proposta meditada i rigorosa amb les aportacions de tots", i ha assegurat que s'inclouran noves aportacions per part dels sindicats. Durant el mes de novembre, es constituiran tres meses tècniques que treballaran de manera simultània: la de retribucions i carrera professional, la de millora de condicions laborals i la mesa de polítiques educatives.