Entre l'alegria i l'alerta: reaccions al primer fracàs de Vox amb la lliure elecció de llengua

Els sindicats i l'OCB adverteixen que el rebuig del Parlament d'aquest dimarts no tanca la porta que la mesura s'acabi aprovant

La presidenta del Govern, Marga Prohens, i el vicepresident, Antoni Costa, al ple d'aquest dimarts.
2 min

PalmaEl rebuig del Parlament a la proposta de Vox d'implantar la lliure elecció de llengua fins a segon de Primària el curs vinent, i a Primària i ESO el curs 2025-2026 ha generat reaccions diverses entre els sindicats i l'Obra Cultural Balear (OCB). El PP ha optat per abstenir-se, després que no s'acceptàs la tramitació de les seves esmenes, registrades aquest dimarts dematí fora de termini. I com que totes les formacions d'esquerres hi han votat en contra, la proposta s'ha tombat.

Joan Miralles, president de l'OCB, ha estat contundent. "No poden estar contents", diu. "La proposta de Vox és nefasta per a la cohesió de la nostra societat", considera. "Ara mateix una part important de l'alumnat acaba els estudis amb una baixa competència lingüística en català. En lloc de mirar de mitigar aquesta realitat es plantegen mesures per accentuar aquesta tendència. La segregació escolar intensificarà les desigualtats", afegeix. "Mentre que els escolaritzats en català seran bilingües, els qui ho facin en castellà no tindran garantida la competència lingüística en català. Existirà, per tant, una desigualtat d'oportunitats que Vox usarà per reivindicar amb més força el dret de qualsevol ciutadà a desconèixer la llengua pròpia, que volen arraconada a l'àmbit estrictament familiar", exposa.

"Obsessió malaltissa"

Per la seva banda, Mario Devis, de CCOO, celebra el resultat de la votació i ha demanat "prudència" al Govern en les futures decisions. "La llengua ha de ser un instrument de cohesió social i el català, com a llengua pròpia, ha de ser conegut, protegit i promocionat socialment, especialment en l'àmbit educatiu", opina. Per la seva banda, Tino Davia, d'UGT, considera que la proposta de Vox "parteix del desconeixement de la realitat lingüística dels centres educatius i dels alumnes" i avisa que, en aprovar-se, "generarà conflictes". David creu que la iniciativa de l'extrema dreta, "respon a l'obsessió malaltissa que té cap a la diversitat lingüística i cultural d'Espanya i de les Balears".

La posició de l'STEI, de la mà de Lluís Segura, en canvi, posa "els peus a terra". "El que ha passat no té cap rellevància", opina. "Les esmenes del PP anaven en la línia de forçar la idea inicial de Vox, i pot ser que d'aquí a deu dies tornin amb una nova PNL semblant i l'aprovin", explica. "No s'ha d'oblidar que aquest dimarts la proposta no s'ha aprovat per un defecte de forma; per tant, tant el PP com Vox comparteixen el fons", afegeix.

stats