Societat 20/07/2024

Sineu tendrà una macrogranja amb 750.000 gallines a la finca de Son Venrell

L'empresa Avícola Son Perot ha projectat unes instal·lacions per a l'explotació intensiva d'uns animals amb una vida projectada de dos anys

Joan Socies
2 min
Una explotació de característiques similars a la projectada a Sineu.

SineuEl municipi de Sineu tendrà una macrogranja per encabir prop de 750.000 gallines. L'empresa Avícola Son Perot ha projectat unes instal·lacions que, segons assegura la memòria del projecte, acolliran exactament 739.400 gallines, de les quals 242.520 seran de recria i 496.880 adultes. La ubicació és la finca de Son Venrell, un espai pròxim al nucli urbà i entre les carreteres de Muro i Llubí.

Plànol que assenyala on s'ubicarà la granja de gallines.
Les cases de Son Venrell  s’ubiquen entre les carreteres de Muro i Llubí.

A la finca, a més de les edificacions ja existents, s’hi hauran de construir noves edificacions. Això és tres naus per a la recria, quatre naus per a la cria en terra i tres naus per a gallines camperes. A aquestes 10 construccions, encara s’hi ha d’afegir una nau com a centre de classificació i magatzem d’envasos; una porxada per als contenidors de residus i un magatzem al costat d’aljubs per a aigua potable. Però també pel bon funcionament de l’activitat i des del punt de vista sanitari o mediambiental,es requereix un femer, fossa d’aigües brutes, i altres tres fosses més, entre altres.

L’estudi de l’enginyer també assenyala que l’activitat és permanent i que ocuparà 2.500 metres quadrats. A això s’hi ha d’afegir l’espai exterior de les gallines camperes. Serà una explotació ramadera de gallines ponedores, de l’espècie Gallus gallus en sistema d’explotació intensiva.

El cicle de vida d’aquests animals de producció intensiva és de dos anys. L’informe explica que aquests animals “romandran a la granja durant dos anys, que és la vida útil de les gallines ponedores. Passat aquest període de temps, es procedirà al buidatge de les naus i la neteja i desinfecció de la nau. Al cap de 15 dies de la desinfecció, s’iniciarà un cicle nou mitjançant la reposició amb noves gallines procedents de les naus de recria”.

Dades

El consum d’aigua d’aquesta granja, una preocupació existent i latent al Pla de Mallorca, serà de més de 60.000 metres cúbics a l’any. La producció total de les 10 naus es preveu que en puguin sortir 13 milions de dotzenes d’ous a l’any. Més unes altres 260.000 dotzenes que poden ser d’ous fissurats i que es poden destinar a la indústria. En referència a la potència de corrent elèctric, s’assenyala que la potència total instal·lada a la granja serà de 929.568 W. Finalment, pel que fa als fems d’aquests animals la dada que s’aporta és que la producció pot ser de 30.625 tones de fems a l’any.

Document que reflexteix la viabilitat econòmica del projecte.

El projecte també explica al detall la viabilitat econòmica d'un negoci que preveu tenir uns ingressos totals de 13 milions d’euros a l’any i una despesa de 10 milions.

stats