Sis claus per passar del 'greenwashing' a l'acció
Plastic Free Balearics ha publicat una guia d'alternatives 'honestes' al plàstic d'un sol ús
PalmaLa lluita contra el canvi climàtic ha esdevingut una eina més de màrqueting i ja existeix un concepte per definir-ho: greenwashing. Precisament, per evitar que les mesures ambientals d'algunes empreses quedin només en compromisos sense resultat, la plataforma Plastic Free Balearics ha publicat una guia d'alternatives 'honestes' per als sectors de la restauració i l'allotjament.
Amb motiu de l'aniversari de la Llei de residus, que prohibeix els plàstics d'un sol ús a les Balears, el document fa un recull d'accions que poden prendre aquests negocis per no fomentar el greenwashing i esmenta sis preguntes que s'haurien de fer aquests establiments per substituir els plàstics d'un sol ús per alternatives més responsables.
Aquesta guia és una eina anti-greenwashing fonamentada "estrictament" en criteris ambientals. En una nota de premsa, la plataforma ha precisat que està basada en un índex quantitatiu que qualifica els productes segons el grau d'impacte que tenen en l'entorn. "D'aquesta manera, s'ajuda les empreses no només a complir la Llei de residus i les directives europees, sinó també a liderar el canvi cap a una economia circular i a contribuir a la regeneració de l'arxipèlag", segons ha explicat el cap del projecte, Jaime Bagur.
Facilitar la presa de decisions de compra
La nova guia identifica les alternatives que tenen menor impacte ambiental i "alternatives falses" com els bioplàstics. El seu objectiu és facilitar la presa de decisions de compra als sectors implicats i fomentar el coneixement de les alternatives "reals i honestes" que tinguin un menor impacte ambiental.
Des del juny del 2021, el projecte ha avaluat 106 establiments balears i ha atorgat una certificació d'entre 1 i 5 estrelles a aquells negocis que han substituït productes de plàstic d'un sol ús per alternatives renovables. En aquest sentit, la plataforma ha destacat que, dels 49 establiments que ja s'han adherit a la certificació 'honesta', es preveu suprimir unes sis tones de residus plàstics de la cadena de subministrament.
- És possible eliminar aquest producte?
- Es pot reemplaçar per un procés?
- És factible canviar-lo per un producte reutilitzable?
- Hi ha opcions d'usar un producte naturalment biodegradable?
- És possible reemplaçar-lo per un producte altament reciclable?
- Hi ha alternatives de plàstic reciclable?
Si la resposta a totes aquestes preguntes és "no", la plataforma adverteix que s'hauria d'eliminar el producte o s'hauria de tornar a dissenyar des d'un punt de vista més ecològic. En aquest sentit, durant l'elaboració de la guia, Plastic Free Balearics ha identificat que hi ha més dificultats a l'hora de substituir monodosis per opcions com sucrers, pebrers i salers.